Hlavní obsah

Slovenští prezidentští kandidáti se shodli na zachování Benešových dekretů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Oba kandidáti na post slovenského prezidenta, premiér Robert Fico (49) i podnikatel a filantrop Andrej Kiska (51), se v poslední televizní diskusi před sobotním druhým kolem prezidentských voleb shodli na potřebě zachování poválečných Benešových dekretů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico se svým protikandidátem v prezidentských volbách Andrejem Kiskou

Článek

Na otázku moderátora, zda se ztotožňuje s deklarací slovenského parlamentu z roku 2007 o neměnnosti Benešových dekretů, Kiska řekl: „Plně se ztotožňuji se stanoviskem přijatým v roce 2007.“

Jeho protikandidát Fico k tomu dodal: „Kdo chce měnit Benešovy dekrety, musel by změnit výsledky druhé světové války.“

Poválečné prezidentské dekrety vedly ke zbavení občanských práv části čs. občanů německé a maďarské národnosti. Otázka Benešových dekretů do značné míry ovlivnila i výsledek volby českého prezidenta ve prospěch Miloše Zemana.

Kiska v debatě opětovně zdůraznil potřebu vrátit důvěru lidí v politiku. „Lidé jsou zklamáni z politiků. Potřebujeme v politice nové lidi,“ řekl.

Fico zdůrazňoval své politické zkušenosti: „Nabízím lidem všechno, co jsem v politice získal, především množství zkušeností a kontakty v zahraničí. Vedle mě sedí alternativa experimentu. O panu Kiskovi nevíme nic,“ uvedl premiér.

Gašparovičův projev

Prezident Ivan Gašparovič ve středu večer vyzval přes televizní obrazovky voliče, aby v sobotu přišli k urnám. Uvedl, že si přeje, aby jeho nástupce v úřadu byl důstojným reprezentantem Slovenska.

„Potřebujeme mít v čele státu zkušeného člověka, který by měl být komplexně připraven na to, aby byl politickým lídrem a prezidentem pro celé Slovensko a váženým partnerem pro zahraničí,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám