Hlavní obsah

Frankfurtské letiště ochromila stávka, zrušeny jsou stovky letů

– Frankfurt • Aktualizováno

Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem začala ve čtvrtek ráno jedenáctihodinová stávka pozemního personálu. Je součástí širších protestů, kterými si chce odborový svaz Verdi vynutit zvýšení mezd pracovníků ve veřejném sektoru. Stávka frankfurtské letiště ochromila, aerolinky ve čtvrtek ruší stovky letů. Protest zaměstnanců postihl i spojení Frankfurtu s Prahou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli stávce byly na frankfurtském letišti zrušeny stovky letůVideo: Reuters

 
Článek

Stávka potrvá do 14:30. Kromě Frankfurtu stávkují zaměstnanci dalších šesti velkých německých letišť.

Společnost Lufthansa oznámila, že ruší 600 letů, což představuje téměř třetinu všech spojů tohoto největšího německého leteckého dopravce. Nejhůř budou postižena vnitrostátní spojení a lety do měst v Evropské unii. Mimo jiné Lufthansa oznámila zrušení čtyř letů z Frankfurtu do Prahy a čtyř letů opačným směrem. Už ráno neodletěl spoj z Ruzyně v 6:45.

Stávku svolal odborový svaz Verdi. Protest letištních pracovníků má posílit pozici odborářů při nadcházejících jednáních o mzdách pracovníků ve veřejném sektoru. Odboráři požadují pro zhruba 2,1 miliónu státních zaměstnanců zvýšení mezd o 3,5 procenta. Navíc chtějí pro každého z nich příplatek 100 eur (2740 Kč) měsíčně.

Vyhlášení stávky kritizuje svaz provozovatelů letišť ADV. Podle něj si odboráři berou za rukojmí pasažéry aerolinek, přestože se spor o mzdy nijak nedotýká leteckého sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám