Hlavní obsah

S Krymem si Rusové vzali i legendární Artěk

Právo, brw

S připojením Krymu se do Ruska dostává i mezinárodní dětský tábor Artěk. Krymská vláda už minulý týden oznámila, že se areálu ujímá a bude ho spravovat. Podle listu Kommersant kdysi slavný tábor, o němž snil každý sovětský školák, ale nyní zeje prázdnotou.

BEZ KOMENTÁŘE: Slavný Artěk se nachází přímo u mořeVideo: vimeo.com

 
Článek

„Poslední hosty jsme tu měli těsně po Novém roce. Pak jsme v souvislosti s politickými událostmi museli přibrzdit,“ řekl Alexandr Kosych, zástupce ředitele tábora.

Podle něj je většina personálu na nucené dovolené, zbytek pracuje za deset procent platu. „Ale udržujeme to tu, takže koncem dubna by děti klidně mohly přijet,“ dodal.

Foto: Právo

Mapa Artěku

Táboru hrozil zánik

Artěk nedaleko města Gurzuf se zrodil v roce 1925 jako zařízení pro tuberkulózní děti. Postupně se rozrůstal a začal sloužit jako mezinárodní pionýrský tábor, jakási výkladní skříň bývalého Sovětského svazu. Jezdili tam nejvzornější pionýři z celého východního bloku včetně těch českých.

Foto: Profimedia.cz

Město Gurzuf s horou Ayu Dag, symbolem Artěku

Po rozpadu SSSR připadl 208hektarový táborový komplex s nádhernými alejemi cypřišů a 300 budovami a zařízeními Ukrajině. Postupně však upadal a hrozil mu zánik. Když v roce 2009 jeho pověstí otřásla aféra kolem údajného řádění pedofilů, zdálo se, že dny slavného pionýrského tábora, který se od roku 2001 živil pořádáním mezinárodních dětských festivalů, jsou nadobro sečteny.

Rekreují se tam i děti z Česka

Navíc se místo ocitlo v hledáčku movitých ukrajinských i ruských podnikatelů, kteří si brousili zuby na pozemky vhodné pro výstavbu luxusních hotelů. Nakonec se ale v ukrajinském rozpočtu našlo téměř osm miliónů dolarů (160 miliónů korun) a tábor se podařilo zachránit.

V roce 2010 se v táboře, který se nyní jmenuje Mezinárodní dětské centrum, rekreovalo na 35 tisíc dětí z Ruska, Ukrajiny a dalších zemí. Češi se tam znovu objevili v roce 2007 na pozvání ukrajinského velvyslanectví v České republice.

Podle Kosycha je tábor schopen za rok přijmout kolem 34 tisíc dětí.

„Minulá (ukrajinská) vláda garantovala odkup 90 procent pobytů, ve skutečnosti ale měla zájem tak o 70 procent. Zbytek jsme mohli volně prodávat. Teď doufáme, že ruská vláda koupí alespoň 80 procent pobytů. Když zbytek prodáme, všechno bude jako dříve,“ řekl.

Většina dětí až dosud přijížděla do Artěku vlakem − přes ukrajinské území.

„Doufáme, že nikdo nebude mít zájem na rušení železničních spojů. A i kdyby, dá se sem přiletět letadlem, a přes Kerčskou úžinu jezdí lodě,“ uzavřel s nadějí Kosych.

Význam názvu Artěk se pravděpodobně odvozuje od tatarského slova „artyk“, což znamená zvláštní.

Aju-dag – symbol Artěku

  • Symbolem Artěku je Aju-dag neboli Medvědí hora.
  • Zvedá se 570 metrů nad hladinu Černého moře.
  • Podle legendy se tu medvěd napil z moře a zkameněl.

Anketa

Máte na Artěk osobní vzpomínky?
Ano
16,3 %
Ne
83,7 %
Celkem hlasovalo 4612 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám