Hlavní obsah

Slovenský týdeník musel zveřejnit omluvu na 54 stránkách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žilinský soud vynesl zvláštní rozsudek, kvůli kterému musel časopis Plus 7 dní zveřejnit omluvu na 54 stránkách. Soudní rozhodnutí se týká sporu mezi týdeníkem a bývalým poslancem Slovenské národní strany Štefanem Zelníkem, přičemž žalující stranou byl exposlanec.

Foto: Plus 7 dní

Tak vypadá jedna z 54 stránek, na kterých je uveřejněná omluva.

Článek

Článek, který byl předmětem sporu, vyšel v roce 2009, měl rozsah 2,5 stránky a týkal se podnikání exposlance. Soud ještě týž rok na návrh žalující strany rozhodl, že časopis musí uveřejnit omluvu ve stejné velikosti písma, jako byl napsán titulek původního článku. Omluva po dlouhých sporech vyšla v týdeníku tuto středu.

„Soudní rozhodnutí zveřejnit omluvu v takové formě je výsměchem naší justice,“ uvedl šéfredaktor časopisu Miloš Luknár ve stanovisku zaslaném Novinkám.

Při obří velikosti písma titulku vyšlo na jednu stránku jen několik slov. Celý text omluvy by tak zabral téměř polovinu rozsahu klasického čísla, které jinak zabírá 130 stran. Přidání zmíněných 54 stránek ke klasickému rozsahu časopisu vyšlo vydavatele na desítky tisíc eur.

„To je přesný obraz slovenského soudnictví. Soudy rozhodují o věcech, kterým absolutně nerozumí,“ řekl pro server Aktualne.sk zakladatel slovenského výboru Mezinárodního novinářského institutu Pavol Múdry.

Údiv nad rozsudkem

Zelník k rozhodnutí soudu uvedl, že chtěl pouze to, aby omluva byla uveřejněna ve stejné podobě a na stejném místě jako původní článek. „Tohle mě vůbec nenapadlo,“ dodal. Týdeník v inkriminovaném článku před pěti lety zveřejnil pochybnosti, zda někdejší poslanec nevyužil své politické kontakty k získání eurodotací pro svou firmu. Kromě omluvy soud exposlanci přiznal nemajetkovou újmu 33 200 eur (asi 890 tisíc Kč) a jeho firmě dalších 22 100 eur (asi 590 tisíc Kč).

Poslední potvrzující rozsudek byl vynesen v březnu 2014, podle něj je omluva ve formě, již navrhoval soud v roce 2012, v pořádku. „To je absurdní. Ani při nejlepší vůli jsme tento požadavek nemohli splnit, a proto jsme rozsudek považovali za nevykonatelný,“ zdůraznil Luknár. Do hry však vstoupil exekutor, který hrozil pokutou ve výši 30 tisíc eur (822 tisíc Kč) a zablokováním účtů vydavatelství, pokud se omluva nezveřejní.

Celá záležitost může mít dohru u Evropského soudu pro lidská práva. „Je podáno dovolání u nejvyššího soudu. Jestli ho zamítne, půjdeme k ústavnímu soudu, a pokud neuspějeme ani tam, tak do Štrasburku,“ říká Luknár. „Myslím, že slovenské soudnictví bude po rozsudku ve Štrasburku zase jednou celé Evropě k smíchu,“ dodal Múdry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám