Hlavní obsah

Kiska se přímé podpory proti Ficovi nedočkal

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Dva neúspěšní kandidáti z prvního kola slovenských prezidentských voleb Radoslav Procházka a Milan Kňažko měli v úterý otevřeně podpořit podnikatele a filantropa Andreje Kisku. Mělo se tak stát před sobotním druhým kolem voleb. Kňažko na avizovanou společnou tiskovou konferenci vůbec nepřišel a Procházka se jasně nevyjádřil, koho mají jeho voliči podpořit ve druhém kole.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) se svým protikandidátem v prezidentských volbách Andrejem Kiskou

Článek

„Dnes tady nejsem proto, abych lidem radil, koho si mají vybrat. To vědí oni nejlíp,“ řekl Procházka vyhýbavě. Kňažko zase tvrdil, že své doporučení, aby voliči dali ve druhém kole hlas Kiskovi, už vydal předem a nepovažoval za důležité se opakovat.

Prostá matematika neplatí

Pokud se Kiskův zisk 456 tisíc hlasů z prvního kola sečte s Procházkovými 403 tisíci voliči a Kňažkovými 244 tisíci hlasy, tak by Kiska v sobotu s přehledem porazil svého protikandidáta premiéra Roberta Fica. Ten první kolo vyhrál, když mu dalo hlas 532 tisíc voličů. V parlamentních volbách v roce 2012 přitom jeho strana Směr-sociální demokracie získala 1,1 miliónu hlasů.

Před druhým kolem však prostá matematika neplatí. Není totiž jisté, zda všichni voliči Procházky a Kňažka přijdou k volbám a dají svůj hlas Kiskovi. Ficovi se útočnou kampaní a neustálým zdůrazňováním Kiskovy politické nezkušenosti mohlo podařit mobilizovat své voliče. Před sobotním druhým kolem jsou proto šance obou kandidátů zcela vyrovnané.

Nezáživná debata

Nic na tom nezměnila ani úterní televizní diskuse prezidentských kandidátů na obrazovkách televize Markíza. Ta se uskutečnila bez ostřejších výpadů a kandidáti opakovali své dřívější názory. Fico zdůrazňoval svou politickou zkušenost a Kiska svou nadstranickost a nezávislost. „Kampaň jsem si platil sám. Mému protikandidátovi jí platila strana. Nechápu, jak se chce stát najednou nadstranickým prezidentem,“ zaútočil Kiska.

Fico reagoval prohlášením, že strana Směr-sociální demokracie použila na kampaň prostředky, které získala ze státního rozpočtu za volební zisk v roce 2012.

Kiska zdůraznil potřebu vrátit prezidentskému úřadu důvěryhodnost. „Potřebujeme mít zdravou protiváhu. Vaše strana kontroluje všechno - parlament, vládu a chce kontrolovat i prezidentský palác,“ uvedl Kiska.

Fico nabídl voličům úzkou spolupráci prezidenta s vládou a parlamentem. „V Rakousku nikomu nevadí, že prezident, předseda vlády i parlamentu je sociální demokrat,“ argumentoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám