Hlavní obsah

Do rukou Rusů padlo na Krymu poslední ukrajinské plavidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruským bojovým lodím se v úterý večer po dvouhodinové operaci v zálivu Donuzlav podařilo obsadit poslední armádní plavidlo ukrajinského námořnictva na Krymu, minolovku Čerkasy. Podle listu Ukrajinska pravda útok provázely výstřely a exploze granátů. Operace skončila, když komando ruských vojáků na palubě ukrajinské lodi umístilo silnou nálož a vyhrožovalo odpálením.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ruská námořní pěchota se zmocnila řady ukrajinských lodí včetně výsadkové lodi Kosťantyn Olšanskyj

Článek

Ze zpráv ukrajinských médií není zřejmé, zda si ruský útok vyžádal zraněné. Ruská armáda do operace nasadila i dva bojové vrtulníky. Ukrajinská posádka se zabarikádovala v kajutách, ale ruští vojáci je násilím vyvlekli na palubu.

Loď je poškozena a není schopna samostatné plavby, ruské vlečné čluny ji dopravily do nedalekého přístavu. Spojení s posádkou minolovky bylo přerušeno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské lodě v zátoce Donuzlav se nechtějí vzdát RusůmVideo: Reuters

Ruská a ukrajinská armáda v úterý dohodly na podmínkách evakuace ukrajinských vojáků z okupovaného Krymu. Ukrajinské velení předpokládá, že příslušníci ozbrojených sil odejdou z poloostrova i s výzbrojí. Týká se to i bojových plavidel, která se mají stát základem budoucí ukrajinské flotily v Oděse.

Kreml ale dal na vědomí, že o osudu ukrajinské výzbroje nebylo dosud rozhodnuto. Poslední slovo prý bude mít ruské ministerstvo obrany.

Ruská námořní pěchota se v minulých dnech zmocnila řady dalších ukrajinských lodí včetně korvety Ternopil, výsadkové lodi Kosťantyn Olšanskyj, bojových lodí Slavutyč a Vinnycja a jediné ukrajinské ponorky Zaporižžja.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám