Hlavní obsah

Ukrajinská policie při zatýkání zabila předáka nacionalistů, po kterém šli Rusové

– Kyjev • Aktualizováno

Jednoho z předáků ukrajinského radikálního ultranacionalistického hnutí Pravý sektor Oleksandra Muzyčka v noci na úterý zabila ve městě Rivne (Rovno) na Volyni tamní policie. Muzyčka stíhalo Rusko za vraždy ruských vojáků zajatých na severním Kavkaze. Původně se uvádělo, že Muzyčko byl zavražděn, pak se ukázalo, že šlo o policejní zásah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zabila předáka ukrajinského ultranacionalistického hnutí MuzyčkaVideo: Reuters

 
Článek

"Na zvolání ´Stůj! Policie!´ Muzyčko vyskočil z okna a následně začal střílet po příslušníkovi speciální jednotky Sokol. Kulka, kterou vypálil, zasáhla policistovy brýle a uvízla v přilbě. Zraněný policista odpověděl střelbou po nohách uprchlíka. I při samém zatýkání se odehrával boj a zněly výstřely," uvedl první náměstek ukrajinského ministra vnitra Volodymyr Jevdokymov na tiskové konferenci v Kyjevě.

"Když jej zatkli, byl ještě živ. Ale posádka přivolané sanitky konstatovala, že je mrtev," dodal.

Policisté podle náměstka dopadli celkem tři členy zločineckého gangu, kterým zabavili útočnou pušku Kalašnikov a pistoli Makarov. Převezli je do Kyjeva, kde jsou vyslýcháni kvůli podezření z banditismu.

Foto: Liveleak

Oleksandr Muzyčko

Agentura Interfax poznamenala, že Muzyčko byl podezřelý z vytvoření gangu. Také proslul styky s místními úřady, včetně prokurátora, kterým údajně nařizoval, jak si mají počínat.

Spekulace o vraždě

Původně se uvádělo, že Muzyčko byl zavražděn. O jeho smrti nejprve informoval ukrajinský poslanec Oleksandr Donyj na Facebooku: „Dvě auta zablokovala jeho vůz, vytáhli ho z auta... Pak ho hodili na zem. Ruce (měl) za zády v poutech, (vypálili) dva výstřely do srdce,“ vylíčil údajnou vraždu.

„Ti, kdo ho zavraždili, se přesvědčili, že nemá neprůstřelnou vestu, a pak ho střelili do srdce,“ tvrdí aktivista Pravého sektoru Jaroslav Granitnyj, který potvrdil Muzyčkovu smrt.

Na místě činu se našly nábojnice z pistole Makarov. Kriminalisté také zabavili záznamy z kamer umístěných na nedaleké kavárně. „Jeho tělo leželo pár desítek metrů od kavárny,” uvedl jeden z vyšetřovatelů.

Stíhán v Rusku

Muzyčko podle serveru newsru.com v současnosti velel Pravému sektoru na západní Ukrajině. Ruské úřady na něj tento měsíc vydaly mezinárodní zatykač za to, že v Čečensku v 90. letech mučil a zavraždil více než dvě desítky zajatých ruských vojáků. Zajatcům podle ruských vyšetřovatelů „lámal prsty, vypíchával oči, strhával nehty a vytrhával zuby; některé pak podřezal, jiné zastřelil“.

Rusko vydalo mezinárodní zatykač také na vůdce Pravého sektoru Dmytra Jaroše, který chce kandidovat na ukrajinského prezidenta. Kreml i ruská média v osobě Jaroše kritizují celou novou politickou garnituru, která se podle nich spojuje s protiruskými šovinisty a nacionalisty. Za člověka s neonacistickými sklony označují Jaroše nejen Moskva, ale i mnozí západní diplomaté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám