Hlavní obsah

Rusko na nás chce pořád zaútočit, zní z Ukrajiny

Kyjev

Moskva neustoupila od plánu útoku na Ukrajinu, uvedl v pondělí tajemník ukrajinského Výboru národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij. Podle něj o tom svědčí skutečnost, že na hranicích s Ukrajinou udržuje Rusko stále stotisícovou armádu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vojáci na Krymu v uniformách bez označení jedou v obrněných transportérech.

Článek

Parubij uvedl, že plán útoku nese jméno Ruské jaro a Moskva se jej stále drží bez ohledu na uklidňující výroky Kremlu, že invazi nechystá. Podle něj je na hranicích stále 100 tisíc ruských vojáků, kteří se po cvičeních nevrátili na mateřské základny.

„Můžeme dnes prohlásit, že jejich plán, nazvaný Ruské jaro, pokračuje při pokusech destabilizovat situaci v jihovýchodních oblastech Ukrajiny,“ řekl Parubij. Podle něj ukrajinská strana každý den zadrží podvratné skupiny, které přicházejí většinou z Ruska, aby obsadily úřední budovy.

„Jen včera a dnes (v neděli a v pondělí) byla v Oděse zadržena diverzní čtyřčlenná zločinecká skupina ozbrojená automaty a pistolemi,“ uvedl jako příklad. Oděsa také zažila v pondělí ráno útok mužů v uniformách bez označení a v kuklách na sklad zbraní a vybavení Ukrajinského státního úřadu pro mimořádné situace.

„V Černigovské oblasti byl zadržen občan Ruské federace, který pašoval přes hranici munici, a v Chersonu byla zatčen podezřelý, jenž nezákonně shromažďoval data o ukrajinském vojsku,“ dodal.

Parubij opakovaně varuje před možným útokem z Ruska. O plánu Ruské jaro mluvil už minulý týden, ale bez důkazů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám