Hlavní obsah

Ukrajina vzdala obranu Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kjev
Aktualizováno

Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny nařídila ministerstvu obrany stáhnout ukrajinské vojáky z Krymu. Evakuovat se mají i rodiny vojáků, vystavené reálnému ohrožení života a zdraví. V pondělí to oznámil předseda parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov, který dříve vojáky vyzval, aby základny neopouštěli a hájili je.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské lodě v zátoce Donuzlav se nechtějí vzdát RusůmVideo: Reuters

 
Článek

"Vláda dostala nařízeno postarat se o rozmístění rodin vojáků, jakož i všech lidí, kteří jsou dnes nuceni opustit své domovy kvůli nátlaku ruských okupačních vojsk," řekl Turčynov podle agentury Unian.

Turčynov před poslanci hovořil o "změně dislokace" ukrajinských sil na okupovaném poloostrově, nicméně úřadující ministr obrany Ihor Teňuch podle ruských médií už vydal rozkaz o stažení všech ukrajinských jednotek z Krymu.

Poté, co se na Krymu objevili neoznačení vojáci s ruským vybavením a začali obkličovat ukrajinské základny, vojáci jim nebránili. Když minulý týden po referendu krymská vláda vyhlásila samostatnost a Rusko přijalo žádost Krymu o připojení, Turčynov zareagoval na výzvu velitelů na Krymu. Řekl jim, aby základny nevydávali a neopouštěli je. [celá zpráva]

Foto: Baz Ratner, Reuters

Lidé pozorují ruské lodě, které blokují záliv Donuzlav.

Ruská armáda musela použít hrozby silou při obsazování letiště v Belbeku [celá zpráva] i základny námořní pěchoty ve Feodosiji. [celá zpráva]

Zoufalá snaha minolovky

Minolovka Čerkasy, uvězněná v zálivu Donuzlav, odrazila útok ruských jednotek na rychlých člunech, uvedla Ukrajinska pravda. Manévrovala tak prudce, že nemohly přirazit. Uvedl to jeden z velitelů Oleksandr Hutnyk, který má na starost zbraně na lodi. Podle něj ukrajinští námořníci z minolovky házeli na ruské čluny pyrotechniku.

V pondělí se ale ruským námořníkům podle Hutnyka podařilo ovládnout loď Henyčesk.

Čerkasy se pokoušela už dvakrát ze zálivu uniknout. V pátek se minolovka pokusila odtáhnout jeden z vraků, které u vjezdu do zálivu potopily ruské jednotky, ale neuspěla. V neděli se téměř dostala ven, ale ruská loď ji zahnala na mělčinu.

Aby se pokus o únik nemohl opakovat, ruské jednotky u vjezdu do zálivu potopily v noci na pondělí další parník. „V noci Rusové podnikli operaci s cílem úplně uzavřít výjezd do moře. Potopili nevelké plavidlo v té části, kudy jsme se pokoušeli proplout včera,” uvedl Hutnyk.

Uvedl, že na větší výsadkové lodi Kostjantyn Oľšanskyj je už část námořníků připravena se vzdát. Loď ale stále není v ruských rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám