Hlavní obsah

Ve Vídni lapili sprejera, který rok hyzdil město nápisy

Právo, KOV

Po téměř ročním usilovném pátrání se podařilo chytit ve Vídni sprejera, který hyzdil podpisem PUBER budovy i zařízení po celém městě. Je jím Švýcar Renato S. (29) z kantonu Curych, informoval deník der Standard.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zvěčňoval se na čisté zdi, pomaloval dveře, poštovní schránky či rolety obchodů. Jednou byl podpis velký, jindy menší, ale nikdy ho nebylo možno přehlédnout a těžko se smýval. Jeho řádění sledovala nejen média, ale i velká část sprejerské scény.

PUBER totiž porušoval základní sprejerské pravidlo – nikdy nesprejuj přes výtvor kolegy. Policie k jeho dopadení pověřila specialistu sbírat o něm veškeré informace.

Měsíce ho hledali marně, ale když Švýcar nedávno „přemaloval“ svým podpisem dílo všeobecně uznávaného pouličního umělce jménem Roa i výtvory dětí z jedné školky, označil to časopis The Gap za pubertální čin. Sprejer za to zohyzdil jeho redakci.

Škoda přes 1,4 miliónu

Následoval ostrý otevřený dopis bývalého šéfa školní rady Vídně Kurta Scholze v listu Die Presse. Muž v odpověď pomaloval fasádu Scholzova domu.

Teď ale padla kosa na kámen: po anonymním udání – možná ze sprejerské scény– vpadla policie do domu v 15. obvodu, v němž měl hledaný v jednom společenství pobývat. Všichni tam tvrdili, že není doma, ale policisté ho objevili ve střešním úkrytu. V krbu pak našli spreje, nákresy, ale i počítač a elektronický deník se záznamem akcí. Prohlásil, že „ chce vidět umělecké jméno PUBER všude“ a že „sprejování a milování je to nejsmyslnější ze všeho“.

Policie hodnotí jeho aktivity jako „závažné poškození cizí věci“ se způsobenou škodou přesahující 50 tisíc eur (1,4 mil. Kč). Za to hrozí až pět let vězení. O odškodnění se už přihlásilo 119 obyvatel Vídně.

Reklama

Výběr článků

Načítám