Hlavní obsah

Ruská anexe Krymu je špatný precedens, tvrdí přítel Moskvy Lukašenko

Ruská anexe Krymu je podle prezidenta Alexandra Lukašenka špatný precedens. Běloruský vůdce se k připojení Krymu k Rusku vyjádřil poprvé a jeho prohlášení odráží náročnou diplomatickou situaci, v níž se nyní Minsk nachází. Lukašenko je na jedné straně velkým spojencem Moskvy, na straně druhé ale musí udržovat dobré vztahy se sousední Ukrajinou.

Článek

Na území Běloruska žije početná ruská menšina. Právě ochranou zájmů ruských občanů se Moskva zaštiťovala, když obhajovala zábor Krymu.

"Krym není nebezpečný v tom smyslu, že se stal součástí Ruska, ale spíš proto, že nastavil špatný precedent," řekl Lukašenko novinářům.

Kritiku vzápětí zmírnil

Tuto kritiku Moskvy ale vzápětí zmírnil tvrzením, že Krym už je de facto ruským územím. "Můžete to uznat, nebo neuznat. Nic to ale nezmění," dodal běloruský prezident.

Nedotknutelnost ukrajinských hranic zaručovalo takzvané budapešťské memorandum z roku 1994, v němž se velmoci včetně Ruska zavázaly respektovat územní celistvost země výměnou za to, že se Kyjev vzdá jaderných zbraní. Smlouva, podobná té, kterou nyní Rusko otevřeně porušilo, garantuje i hranice Běloruska.

Rusko v pátek proti vůli Ukrajiny dokončilo proces připojení Krymu ke svému území. Jeho postup vyvolal silnou kritiku mezinárodního společenství: Evropská unie i USA zavedly proti Moskvě sankce.

Vše hotovo do 29. března

Rusko přebírá fungování státní správy na Krymském poloostrově. Všechny úřady včetně policie, civilní ochrany či tajné služby FSB by tam měly plně fungovat do 29. března, oznámil v neděli Kreml.

Od pondělka má na Krymu začít platit namísto ukrajinské hřivny ruská měna rubl. Rusko kontroluje poloostrov i vojensky. Ruská vlajka vlaje po sobotě ve zhruba 150 dosud ukrajinských armádních zařízeních, ruské námořnictvo obsadilo desítky ukrajinských lodí a jedinou ukrajinskou ponorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám