Hlavní obsah

Vatikán zveřejnil jména prvních členů komise proti pedofilii v církvi

Vatikán již zná složení své mezinárodní komise na ochranu dětí v církevních institucích. Vytvoření tohoto orgánu přislíbil papež František loni 5. prosince. Jeho členové mu mají především radit, jak předcházet a potírat pedofilii.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Ilustrační foto: Papež František

Článek

Vatikán v prohlášení představil jména osmi členů komise s tím, že se jejich počet ještě rozroste o zástupce z dalších oblastí světa. Mezi prvními experty je například bývalá polská premiérka Hanna Suchocká, někdejší oběť zneužívání ze strany kněze Irka Marie Collinsová a bostonský arcibiskup Sean Patrick O'Malley.

Sdružení obětí pedofilních kněží se na vytvoření nové komise dívají skepticky. Americké sdružení SNAP podle agentury AFP dokonce veřejně obvinila papeže Františka, že v této otázce projevuje zastaralé myšlení a nedělá téměř nic na ochranu dětí v církvi. Velmi kritická byla i nedávná zpráva OSN k této otázce. Papež kritiku odmítl s tím, že církev již vyvíjí velké úsilí.

Na počátku tisíciletí se v Irsku, Spojených státech a dalších zemích začalo mluvit o případech tisíců dětí, které se staly oběťmi sexuálního zneužívání duchovními v 60., 70. a 80. letech. Vysocí preláti současně začali čelit nařčením, že chránili viníky překládáním do jiných farností, aby uchránili pověst církve.

Reklama

Výběr článků

Načítám