Hlavní obsah

Rusové na Krymu obsadili jedinou ukrajinskou ponorku

• Aktualizováno

Ruští námořníci na Krymu obsadili ukrajinskou ponorku Zaporižžja (Záporoží), jediný stroj tohoto typu, který země má. Ponorka kotvila v zátoce Streleckaja u přístavu Sevastopolu. V sobotu to uvedla agentura DPA s odkazem na televizní stanici 5 kanal. Později to potvrdil i velitel ruských ponorkových sil černomořské flotily Anatolij Varočkin.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská ponorka Zaporižžja během oprav v roce 2010

Článek

Ponorku podle DPA obklíčily lodě ruské černomořské flotily a pak s pomocí zábleskových granátů donutily posádku, aby se vzdala. Asi polovina posádky o 78 mužích souhlasila s tím, že bude sloužit v ruské armádě, zbylí vojáci ponorku opustili.

Už v minulých dnech blokovala ruská armáda v krymských přístavech několik desítek bojových lodí a podpůrných plavidel ukrajinské flotily. Část z nich už obsadila.

Napjatá situace byla v pátek zejména v Donuzlavském zálivu na západním pobřeží Krymu, v jehož mělkém ústí ruské jednotky potopily vraky ukrajinských lodí a bránily Ukrajincům v evakuaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pokus ukrajinské minolovky prorazit zátaras Video: Reuters

Šéf ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov pak v této souvislosti ukrajinským vojákům na Krymu vzkázal, že mají povinnost bránit svou výzbroj, bojové lodě a vojenské objekty před útoky ozbrojenců. [celá zpráva]

Dieselovou ponorku Zaporižžja U-01 třídy Foxtrot spustila Ukrajina na moře teprve před dvěma lety, po dlouhých dvaceti letech oprav. Plavidlo postavili v roce 1970 v docích tehdejšího sovětského Leningradu (dnes Petrohrad). Do výzbroje severské flotily sovětské armády byla ponorka zařazena s kódovým označením B-435. Rok před rozpadem SSSR byla převedena do černomořské flotily a v roce 1997 se při dělení výzbroje sovětské armády ve stavu boje neschopném ocitla ve výzbroji Ukrajiny.

Reklama

Související články

Z Krymu utíkají první Tataři

Osm rodin krymských Tatarů požádalo na polských hranicích o azyl, uvedla v pátek agentura AFP s odvoláním na mluvčí polských pohraničníků. Ve čtvrtek přešli...

Výběr článků

Načítám