Hlavní obsah

Sankce jsou odtržené od reality, odsoudila Moskva postup EU

Nové protiruské sankce, které v pátek kvůli anexi Krymu přijala Evropská unie, jsou politováníhodné, „odtržené od reality” a mohou vyvolat protiopatření z ruské strany. V oficiálním prohlášení, jež citovala agentura Interfax, to v sobotu uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Ruská diplomacie vyzvala EU, aby se ve vzájemných vztazích vrátila k pragmatické spolupráci založené na společných zájmech. Na sankce ministerstvo zatím žádnými protisankcemi nereagovalo. Nevyloučilo ale, že to může udělat v budoucnu.

Osmadvacítka v pátek rozšířila seznam osob, které mají zákaz vycestovat do zemí unie. K 21 jménům, která se ocitla na sankčním seznamu v pondělí, přibylo dalších 12 osob, mimo jiné ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin nebo poradci prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov a Sergej Glazjev. Unie dále Rusku pohrozila, že pokud bude situaci na Ukrajině dál vyhrocovat, sáhne i k hospodářským sankcím. [celá zpráva]

Rusko tentýž den ukončilo ústavní proceduru připojení Krymu k Rusku. Smlouvu o anexi ratifikovala horní komora parlamentu a pak ji podepsal i prezident Putin.

Ruské ministerstvo zahraničí se v sobotu v jiném prohlášení vyjádřilo i ke schválené misi pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajině, která prý může pomoci Kyjevu překonat "interní ukrajinskou krizi". První ze stovky pozorovatelů by díky změně postoje Moskvy mohli na Ukrajinu zamířit už v sobotu, na Krym ale vpuštěni nebudou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám