Hlavní obsah

Pozorovatelé OBSE zamíří na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Členské země Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se v pátek večer ve Vídni dohodly na vyslání pozorovatelů na Ukrajinu. Rusko přestalo vyslání pozorovatelů blokovat. Žádost o vyslání mise podal Kyjev.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Příslušníci mise OBSE vystupují v Doněcku.

Článek

OBSE může vyslat misi jen při shodě všech 57 členských států, což nebylo možné, když Rusko snahy Ukrajiny a Západu vetovalo.

Moskva měla k dosavadním návrhům připomínky, které se týkaly především mandátu pozorovatelů. Ve středu proto jeden americký diplomat naznačil, že ruskou blokádu by bylo možné obejít například vysláním pozorovatelů Evropské unie.

Pozorovatelé by měli působit na východě Ukrajiny. Kyjev se tam obává růstu napětí a působení provokatérů z Ruska.

Kyjev opakovaně uvádí, že Rusko může kdykoli zahájit invazi na východ země, protože se po velkém cvičení ruské jednotky sice stáhly od ukrajinských hranic, ale nevrátily se na mateřské základny.

Jedna mise už na Ukrajinu vyslána byla. Ještě před ruskou anexí Krymu mířila na poloostrov, kde působili vojáci v uniformách bez označení. Pozorovatelům se ale na poloostrov nepodařilo dostat. Vždy jim v tom zabránili vojáci bez označení, kteří jednou i stříleli do vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám