Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci dostali rozkaz bránit se

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinští vojáci na Krymu jsou povinni bránit svou výzbroj, bojové lodě a vojenské objekty před útoky ozbrojenců, řekl v pátek v Kyjevě šéf ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Reagoval na výzvy velitelů zablokovaných ukrajinských jednotek a plavidel. Námořníci se pokoušejí dostat na moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pokus ukrajinské minolovky prorazit zátaras Video: Reuters

 
Článek

O snaze proniknout na volné moře ze zablokovaného zálivu Donuzlav informoval list Ukrajinska pravda člen posádky výsadkové lodě Kirovograd Ivan Šepěl. Podle něj posádky minolovek vypluly k zablokovaným vratům zálivu, kde Rusové potopili vraky čtyř lodí, které brání odplutí.

Když se minolovce Čerkasy nepodařilo odvléci jeden z vraků potopených lodí, o což se pokusila, zaujala obranné postavení u výsadkové lodě Kostjantyn Olšansky, řekl kapitán Čerkasů Juryj Fedaš. Ten na rozdíl od dalších kapitánů odmítl rozkaz velitele brigády zůstat u přístavní hráze.

V zálivu jsou dvě velké výsadkové lodě Kirovograd Kostjantyn Olšanskyj, korveta Vinnycja a dvě minolovky Čerkasy a Černihiv. Posádky mají čas do devíti ráno místního času se rozhodnout, zda vstoupí do ruských sil, nebo odejdou na Ukrajinu bez lodí. Ultimátum bylo prodlouženo o 12 hodin.

Foto: ti, Právo/Novinky

Napětí panuje i ve Feodesii, kde selhala jednání samostatného praporu ukrajinské námořní pěchoty s ruskou Černomořskou flotilou o možnosti odjet na Ukrajinu i s vybavením. Nyní se čeká na útok, jak řekl velitel Dmitro Deljatyckyj: „Nyní nemohu mluvit, protože se připravujeme na odražení útoku.“

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinská loď Slavutyč zablokovaná ruskými loděmi v přístavu Sevastopol

Vzkaz hlavy státu bránit se

”Pokud se v médiích píše, že vojáci nemají rozkazy, není to pravda,” řekl Turčynov. „Vojáci jsou povinni bránit své lodě a vojenské jednotky před útoky. Tam, kde postupují rozhodně, se provokace daří likvidovat,” dodal.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinská loď Slavutyč zablokovaná ruskými loděmi v přístavu Sevastopol

Ne všichni vojáci ale uposlechli. Na základně v Perevalném, kde Rusové vztyčili vlajku, se část vojáků rozhodla vstoupit do ruských ozbrojených sil. Většina to ale odmítla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové ovládli vojenskou základnu Perevalnoje a vztyčili tam vlajkuVideo: Reuters

Kyjev se bojí ruské agrese

Náměstek ukrajinského ministra obrany Leonid Poljakov podle listu Ukrajinska pravda řekl, že ukrajinské jednotky by se na Krymu „měly držet do doby, než budou zcela vyčerpány diplomatické prostředky řešení konfliktu”.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Muži v neoznačených uniformách na ukrajinské korvetě Chmelnicky v Sevastopolu

Podle Poljakova ale panují obavy z ruského útoku na východní Ukrajinu. „Vojenský potenciál soustředěný na hranicích naší země může být kdykoliv použit proti nám.“

Podle něj se ruští vojáci po ukončení cvičení stáhli od ukrajinských hranic, ale nevrátili se ke svým jednotkám hlouběji na území Ruské federace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám