Hlavní obsah

Generální tajemník OSN trvá na zachování celistvosti Ukrajiny

Kyjev

Ukrajinská krize se může vyřešit jen při zachování územní celistvosti Ukrajiny, řekl v pátek v Kyjevě generální tajemník OSN Pan Ki-mun krátce poté, co Vladimir Putin stvrdil připojení Krymu k Rusku. Pan Ki-mun také vyzval k přímému a konstruktivnímu jednání Ukrajiny s Ruskem, které by zabránilo vzniku „nekontrolovatelné situace”.

Foto: Sergei Ilnitsky, ČTK/AP

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun po setkání s Vladimirem Putinem.

Článek

„Nynější konflikt lze řešit jen pokojnými diplomatickými prostředky a s úctou ke svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny,” řekl Pan Ki-mun na tiskové konferenci po jednání s úřadujícím ukrajinským prezidentem Oleksandrem Turčynovem. Ten opět potvrdil, že Ukrajina ruskou anexi neuznává a Krym považuje dál za své území.

K rusko-ukrajinskému dialogu vyzval Pan Ki-mun i ve čtvrtek během své návštěvy v Rusku, kde o krymské krizi jednal s Putinem. Moskva ale s Kyjevem odmítá jednat s vysvětlením, že nové ukrajinské vedení, nastolené po svržení režimu Viktora Janukovyče, není legitimní.

Na údajné potíže ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny a ústrky vůči němu si generálnímu tajemníkovi stěžoval šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, s nímž Pan Ki-mun jednal ještě před schůzkou s Putinem.

V Kyjevě Pan Ki-mun ukrajinskému vedení slíbil, že OSN pomůže Ukrajině při organizování prezidentských voleb, které jsou naplánované na 25. května. Podle generálního tajemníka je žádoucí, aby hlasování bylo transparentní, svobodné a spravedlivé a všichni Ukrajinci jeho výsledky přijali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám