Hlavní obsah

EU rozšiřuje protiruské sankce a hrozí dalšími

Brusel

Evropská unie rozšíří kvůli krizi na Krymu své sankce na dalších 12 občanů Ruska. Pokud bude Moskva situaci na Ukrajině dále destabilizovat, sáhne EU k hospodářským sankcím, na jejichž přípravě má začít pracovat Evropská komise i členské země. Novinářům to po půlnoci řekli předseda Evropské komise José Barroso a Herman Van Rompuy, který summitu předsedal. Bylo také rozhodnuto zrušit summit EU-Rusko a konat se nemají ani dvoustranné schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropští předsedové vlád a předáci EU. V řadě vzadu i český premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Unie vyzvala k dohodě na vyslání mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajinu. "Pokud v příštích dnech nevznikne věrohodná mise OBSE, Evropská unie vyšle vlastní misi," poznamenal Van Rompuy. Český premiér Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že ČR je připravena se na misi EU podílet.

Oněch 12 jmen, které v nejbližší době doplní od pondělí známý seznam 21 osob z Ruska i Krymu, bude zveřejněno zřejmě už dnes. Podle Sobotky jsou mezi nimi lidé z ruského parlamentu, spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina i ruští vojáci.

Diplomaté v neformálních rozhovorech už v minulých dnech zmiňovali jména ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina nebo poradců ruského prezidenta Vladislava Surkova či Sergeje Glazjeva. Hovořilo se také o Dmitriji Kiseljovovi, ruském televizním moderátorovi s jasnou protizápadní rétorikou, a Valentině Matvijenkové, šéfce Rady federace, horní komory ruského parlamentu.

Bude to mít dopad, varoval Van Rompuy

Dalekosáhlé následky budou podle Van Rompuye mít další ruské kroky destabilizující situaci. "Tím myslíme následky pro vztahy v širokém spektru ekonomických oblastí," zdůraznil Van Rompuy. Stín možných sankcí už se podle něj projevuje na ruském investičním prostředí. "Sankce nejsou otázkou odplaty. Jsou nástrojem zahraniční politiky. Nejsou cíl sám o sobě, ale prostředek," řekl.

Související témata

Foto: Ria Novosti, Reuters

Prezident Ruska Vladimir Putin

Cílem unie je podle něj zastavit ruské akce proti Ukrajině a obnovit suverenitu této země. K tomu je však zapotřebí dialogu, který EU podporuje stejně jako všechny vícestranné rozhovory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám