Hlavní obsah

Rusové nechystají vpád na Ukrajinu, tvrdí jejich ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vojska nechystají vpád na Ukrajinu, ubezpečil ruský ministr obrany Sergej Šojgu svůj americký protějšek Chucka Hagela. Oba ministři spolu hovořili zhruba hodinu. Hagel chtěl znát záměry, které má ruské vedení s tisícovkami vojáků rozmístěných podél hranic s Ukrajinou.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Šojgu prý ujistil Hagela, že jde jen o cvičení a že se vpád na Ukrajinu nechystá. Podle verze, kterou o telefonátu obou ministrů vydalo ruské ministerstvo obrany, Šojgu vyzval Hagela, aby ruské vojenské aktivity podél hranic s Ukrajinou "hodnotil objektivně a nevyhrocoval situaci".

Hagel prý vyjádřil znepokojení nad "masovým zvyšováním" počtu ruských vojáků u hranic, ale Šojgu "poukázal na krajní transparentnost naší vojenské činnosti v regionech u ukrajinských hranic", jakož i na skutečnost, že ukrajinské a západní inspekce neodhalily "žádnou neohlášenou vojenskou aktivitu nebo činnost ohrožující bezpečnost Ukrajiny".

Ruští vojáci v uplynulých dnech fakticky ovládli poloostrov Krym, jehož anexi ruští zákonodárci právě dokončují. Od nich ruský prezident Vladimir Putin již dříve dostal svolení k případnému vojenskému zásahu na Ukrajině na ochranu tamní ruské menšiny a ruskojazyčného obyvatelstva.

Pustin ale opakovaně ujistil, že na vojenský zásah nepomýšlí, jakkoli Rusko vždy bude chránit zájmy milionů Rusů žijících na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám