Hlavní obsah

Ukrajinské lodě v Sevastopolu stáhly národní vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevastopol
Aktualizováno

Ukrajina zřejmě přišla o své vojenské lodě, které kotvily v Sevastopolu. Z korvet Luck a Chmelnickyj zmizely ukrajinské vlajky. Plavidel se zřejmě zmocnili Rusové.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Korvetu Chmelnickyj v sevastopolském přístavu obsadili maskovaní ozbrojenci.

Článek

"Zdá se, že Rusové stáhli (ukrajinské) vlajky na obou lodích, ale nevyvěsili svou vlastní," uvedl mluvčí ukrajinské armády Vladislav Selezňov. Podle agentury AP se obou lodí zmocnil "proruský dav", ale úřady tuto zprávu dosud oficiálně nepotvrdily.

Dalším terčem ruského útoku se podle mluvčího Selezňova stala protiponorková korveta Ternopil, na jejíž palubu vtrhlo "15 či 20 ozbrojenců". Obsazení lodi potvrdila její posádka. "Moji loď obsadili, víc už nemohu říct," uvedl podle listu Ukrajinska pravda jeden z velitelů lodi Alexej Kirilov.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinská loď Ternopil v sevastopolském přístavu

Deník připomněl středeční ultimátum proruských krymských úřadů ukrajinským vojákům na poloostrově, aby se vzdali, anebo budou napadeni. Už v noci prý Rusové házeli granáty v okolí ukrajinských plavidel.

Kromě zmíněných korvet v sevastopolském přístavu uvázla rovněž ukrajinská velitelská loď Slavutič. Zbytek flotily kotví v Oděse.

Ruská agentura ITAR-TASS posléze oznámila, že 72 ukrajinských jednotek a zařízení na Krymu, včetně šesti bojových a 25 podpůrných lodí, "slavnostně vztyčilo" ruskou vlajku.

"Velitelé a náčelníci 72 vojenských jednotek, zařízení a plavidel Ukrajiny se rozhodli dobrovolně přejít do řad ruských ozbrojených sil," napsala agentura s odvoláním na proruské krymské úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám