Hlavní obsah

Anexe Krymu je největší hrozbou od studené války, varuje šéf NATO

Ruská intervence na Krymu je největší hrozbou pro bezpečnost v Evropě od konce studené války, uvedl ve středu generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

„Je to budíček. Pro euroatlantické společenství. Pro NATO a všechny, kteří jsou věrní Evropě celistvé, svobodné a mírové,“ řekl podle AFP šéf NATO v projevu na setkání s odborníky z ústavu pro politické analýzy Brookings Institution.

Dodal, že existovaly krize, jako balkánská v devadesátých letech nebo gruzínská v roce 2008, ale ta současná je podle něj „nejvážnější hrozba pro evropskou bezpečnost a stabilitu od konce studené války“.

Důvodem je podle šéfa aliance rozsah ruských operací, které přestavují jedny z největších přesunů vojsk v Evropě za dlouhá desetiletí. Navíc k ní dochází přímo na hranicích NATO.

Rasmussen dodal, že „vývoj na Ukrajině je tvrdým připomenutím, že bezpečnost v Evropě nelze brát za zaručenou“.

Generální tajemník NATO odsoudil ruskou „vojenskou agresi“, která podle něj porušuje ukrajinskou suverenitu. „Jakýkoli pokus obhájit anexi Krymu pomocí tzv. referenda pořádaného pod namířenými zbraněmi, je nelegální a nelegitimní,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám