Hlavní obsah

Berlín odmítá Putinovo srovnání Krymu se sjednocením Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo se ohradilo proti výrokům ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten ve svém úterním projevu přirovnal přičlenění Krymu k Rusku ke znovusjednocení Německa v roce 1990. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové označil Putinova slova za „udivující”, napsala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Německé znovusjednocení k sobě přivedlo dva samostatné státy jednoho národa. Ruská akce naopak vede k rozdělení Ukrajiny," řekl kancléřčin mluvčí Steffen Seibert. Také připomněl, že oproti událostem na Ukrajině doprovázel německý sjednocovací proces dohled mezinárodního společenství.

"Vláda nevidí žádné souvislosti se znovusjednocením a událostmi na Krymu," řekl Siebert o postoji německého kabinetu. "Takové srovnání je udivující."

Putin ve svém úterním poselství řekl, že během politických konzultací před spojením východního a západního Německa byli ruští představitelé pro tento krok, ačkoli někteří nynější němečtí spojenci takový postoj nezastávali. [celá zpráva]

"Naše země však oproti tomu jednoznačně podpořila upřímnou a neudržitelnou touhu národní jednoty. Jsem si jist, že jste na to nezapomněli a počítám s tím, že občané Německa stejně podpoří úsilí ruského světa, historického Ruska o obnovení jednoty," řekl šéf Kremlu.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Německo stejně jako ostatní západní země připojení Krymu k Rusku kritizuje a tvrdí, že postup Moskvy porušil mezinárodní právo a ukrajinskou ústavu. Moskva takováto obvinění Západu odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám