Hlavní obsah

Rusko dokončuje připojení Krymu, s pevninou ho spojí most

– Moskva

Ruský ústavní soud ve středu potvrdil zákonnost smlouvy o připojení Krymu k Rusku, kterou v úterý podepsal prezident Putin s představiteli poloostrova. Putin také nařídil urychlenou výstavbu mostu přes Kerčskou úžinu, která propojí anektovaný poloostrov s Ruskem.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Trajekt přepravující ruský vojenský nákladní automobil přes Kerčskou úžinu

Článek

Ruský ústavní soud projednal smlouvu o připojení Krymu a Sevastopolu k Rusku a i doprovodný ústavní zákon, který to má umožnit. Oba dokumenty schválil s tím, že jejich obsah není v rozporu s platnou ruskou ústavou.

Oba texty zároveň obdrželi poslanci ruského parlamentu, kteří se chtějí k připojení Krymu vyslovit co nejdřív. Dolní komora schválí oba dokumenty ve čtvrtek, horní komora má ratifikaci v plánu v pátek.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý zprava), předseda krymské vlády Sergej Aksjonov (vlevo) a starosta Sevastopolu Alexej Chalij při podpisu smlouvy o připojení k Ruské federaci.

„Ujišťuji ruskou veřejnost, že poslanci s ratifikací těchto dvou historických dokumentů nebudou váhat,” řekl šéf Státní dumy Sergej Naryškin. Připojení Krymu označil za „zlom světových dějin a triumf v soupeření dobra a zla”.

V Moskvě má být přejmenováno Evropské náměstí na náměstí Znovusjednocení Ruska s Krymem.

Putin nařídil rychle postavit most

Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn k urychlené výstavbě mostu přes Kerčský průliv, který odděluje Krym od ruské pevniny. Podle tiskové zprávy Kremlu bude sloužit pro železniční i silniční dopravu, vyloučena není ani varianta podmořského tunelu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Trajekt mířící z Ruska do ukrajinského přístavu Kerč přepravuje nákladní automobil ve vojenském zbarvení.

Definitivní variantu spojení Krymu s Ruskou federací má ministerstvo vybrat do konce roku. Podle dřívějších plánů měla stavba mostu trvat nejméně tři roky, ministr dopravy Maxim Sokolov ale Putinovi slíbil, že stavbu v maximální možné míře urychlí.

Stavba mostu je klíčová. Rusko nemá pozemní spojení s Krymem, dosud musí využívat lodě. Po odtržení Krymu od Ukrajiny bude potřeba poloostrov zásobovat energiemi i nedostatkovou pitnou vodou.

Foto: ti, Právo/Novinky

Skoro pět kilometrů dlouhý Kerčský most byl vybudován poprvé v roce 1944, ale už následující zimu ho plovoucí ledové kry vážně poškodily. Sovětské úřady pak průliv jen vyčistily od trosek mostu. Spojení Krymu s Krasnodarským krajem zajišťoval trajekt. Krym byl přístupný přes Perekopskou šíji.

Ruská armáda zase cvičí

Ruská armáda zahájila ve středu další rozsáhlé cvičení letectva v západních oblastech země.

Manévry, do nichž jsou zapojeny stíhací letouny i bombardéry, se podle zdroje agentury Reuters konají na severozápadě země, tedy v oblastech, které nesousedí s Ukrajinou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám