Hlavní obsah

Rusové obsadili námořní základnu v Sevastopolu

Sevastopol
Aktualizováno

Krymská domobrana ve středu obsadila další dvě ukrajinské vojenské základny včetně námořního velitelství v Sevastopolu. Stalo se tak den poté, co Rusové zabrali vojenskou základnu ve správním středisku Krymu Simferopolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusové obsadili ukrajinskou námořní základnu v SevastopoluVideo: Reuters

 
Článek

V Sevastopolu Rusové donutili posádku odejít, i když se důstojníci napřed zabarikádovali. Podle neověřených zpráv byl ale zadržen velitel ukrajinského námořnictva Serhyj Hajduk, uvedla BBC. Prý ho odvedla ruská tajná služba FSB na ruskou základnu.

Na základnu podle svědectví fotografa agentury AP z místa dorazilo několik stovek příslušníků v neoznačených uniformách, strhli bránu a na hlavním seřadišti u velitelské budovy vztyčili vlajku Ruské federace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na ředitelství ukrajinského námořního velitelství v Sevastopolu vtrhly proruské jednotkyVideo: Reuters

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruští příslušníci vyvádějí ukrajinského námořníka z posádkové budovy v Sevastopolu

Podle ruských médií však na základnu vtrhli demonstranti a na místě vyvěsili i vlajku ruského námořnictva. Někteří spontánně zpívali ruskou hymnu, napsal server Russia Today. Také ten potvrdil, že do objektu proniklo několik stovek lidí, kteří strhli ploty a zábrany.

Foto: Vasily Fedosenko

Nad základnou v Sevastopolu zavlála ruská vlajka.

Incident se obešel bez násilností, Rusové přijeli neozbrojení. Z později pořízených fotografií je však patrné, že dorazili i ozbrojení příslušníci.

„Je jich zhruba 200, někteří s kuklami na obličejích,” uvedl pro agenturu AFP mluvčí ukrajinského námořnictva Serhij Bogdanov.

Ukrajinští vojáci strážili velitelskou budovu a zdálo se, že čekají na pokyny z vyšších míst. Podle AP tam k jednání zamířil velitel ruské Černomořské flotily. Zhruba o dvě hodiny později ukrajinská posádka základnu opustila. Někteří v slzách.

Na základnu pronikli na traktoru

Sevastopolská základna nebyla jediná, kterou Rusové ve středu obsadili. V přístavu Novoozerno na západě Krymu rovněž vpadl na základnu dav lidí, mezi nimi ženy a děti, ale také pzbrojení vojáci v neoznačených uniformách. Do prostoru pronikli na traktoru, s jehož pomocí vyrazili bránu. „Traktor jel na ukrajinské důstojníky, nezastavil se,” uvedl podle listu Ukrajinska pravda mluvčí ministerstva obrany Vladyslav Selezněv. Dodal, že Rusové část základny zabrali, ale dále nepostupují. Ukrajinští vojáci jsou podle jeho slov ozbrojení.

Podle agentury Interfax-Ukrajina akci přihlíželo zhruba 60 příslušníků ruských sil a před kasárnami vybudovali dva provizorní palebné posty.

Novoozerno slouží jako hlavní přístav ukrajinského loďstva na Krymu. Plavidla ale nemohou vyplout, protože ruské námořnictvo u vjezdu do zátoky Donuzlav potopilo několik lodí.  [celá zpráva]

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Lidé za dohledu ruských ozbrojenců opouštějí sevastopolskou základnu ukrajinského námořnictva.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruští ozbrojenci před velitelstvím ukrajinského námořnictva v Sevastopolu

Vládní delagaci z Kyjeva nepustí

Rusové postupně přebírají strategické objekty na Krymu, o němž rozhodli, že se připojí zpět k Rusku. V úterý ovládli základnu v Simferopolu. Při přestřelce tam přišli o život jeden Ukrajinec a jeden Rus. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Sevastopol v úterý oslavoval připojení k Rusku. Žena na snímku si přinesla i kalendář s fotografií sovětského diktátora Josifa Stalina.

Ukrajinští vojáci na Krymu mají podle mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina možnost přejít do ruské armády, jinak mají Krym opustit. Mluvčí Dmitrij Peskov to řekl agentuře Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinští vojáci na KrymuVideo: Reuters

Ukrajinský ministr obrany Ihor Teňuch odchod vojáků z Krymu odmítl. Premiér Arsenij Jaceňuk ve středu Teňucha vyslal, aby jednal přímo na Krymu. Krymský premiér Sergej Aksjonov se ale dal slyšet, že delegaci z Kyjeva na poloostrov nepustí.

Foto: ti, Právo/Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám