Hlavní obsah

Obama s Merkelovou chtějí pozorovatele na Ukrajině, Kerry připomněl ČSSR 1968

– Washington/Berlín

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová spolu v úterý hovořili o formálním připojení ukrajinského Krymu k Rusku a shodli se, že na jižní a východní Ukrajinu musí být okamžitě vysláni mezinárodní pozorovatelé. Oznámil to Bílý dům. Pro diplomatické řešení krize se vyslovil americký ministr zahraničí John Kerry, který situaci přirovnal k Československu roku 1968.

Foto: Official White House Photo/Pete Souza/Handout, Reuters

Prezident USA Barack Obama telefonuje z Oválné pracovny Bílého domu.

Článek

Obama a Merkelová odsoudili krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který následoval po nedělním referendu, v němž se drtivá většina obyvatel proruského poloostrova vyslovila pro připojení k někdejší mateřské zemi. Oba státníci se rovněž shodli, že je třeba šéfovi Kremlu nadále zdůrazňovat, že diplomatické řešení situace je nadále možné.

Obama i Merkelová se dále dohodli, že i v následujících dnech zůstanou v kontaktu. Příští týden se setkají na summitu G7 v Haagu.

Kyjev, USA a další západní státy referendum na Krymu, kontrolovaném proruskými a ruskými ozbrojenými silami, považují za nezákonné a odsoudily i další kroky směřující k připojení dosud ukrajinského poloostrova k Ruské federaci. Ruský prezident Vladimir Putin v úterý podepsal přístupové smlouvy se zástupci separatistického Krymu.

Tomu předcházel projev ruského prezidenta. Putin v něm mimo jiné odmítl tvrzení Západu, že Moskva porušuje svým postupem na Krymu normy mezinárodního práva, ohradil se i proti nařčení z invaze.

Kerry připomněl osmašedesátý

Šéf americké diplomacie Kerry projev podle agentury DPA v debatě se studenty ve Washingtonu označil za "konfrontační a velmi triumfální" a vyslovil se pro diplomatické řešení. Pokud dojde k "anexi" poloostrova, nezbude než uplatnit pravidla mezinárodního společenství.

Kerry rovněž připomněl přítomnost sovětských vojsk v Československu a Polsku v období studené války. "Je tu komplikovaná historie událostí, jako je Československo roku 1968, kdy údajnými důvody vstupu do země byla ochrana tamních obyvatel," připomněl Kerry studentům. "Musíte se zeptat Poláků, jak se cítili, když byli 'chráněni' po celé ty roky," citovala ho agentura Reuters.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu

Foto: Gary Cameron , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

S Kerrym předtím telefonicky hovořil jeho ruský protějšek Sergej Lavrov, který západní sankce označil za "nepřijatelné" a rovněž pohrozil, že "nezůstanou bez následků".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám