Hlavní obsah

Doku Umarov je mrtvý, ohlásili islamisté

– Moskva • Aktualizováno

Předák severokavkazských povstalců Doku Umarov je po smrti. V úterý to oznámili na svých internetových stránkách Kavkazcenter ruští islamisté. Podrobnosti nesdělili. Uvedli však, že zpráva je oficiální.

Foto: ČTK/AP

Doku Umarov

Článek

O tom, že je Umarov mrtvý, se psalo už před třemi lety. Před tím, v srpnu 2010, zase obletěla svět zpráva o tom, že předal velení mladšímu nástupci.

Loni v červenci se však objevilo video, na němž Umarov vyzývá k útokům během olympiády v Soči, která nakonec proběhla bez incidentů v únoru.

Kreml zatím smrt povstaleckého předáka nepotvrdil. O tom, že je Umarov mrtev, ale už v lednu hovořil čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Řekl, že na 99 procent zahynul při jedné z protiteroristických operací. Dodával, že tělo nebylo nalezeno.

Umarov roky bojoval za odtržení severního Kavkazu od Ruska a vytvoření islámského státu. Bojoval také v obou čečenských válkách. V minulosti se rovněž přihlásil k odpovědnosti za několik velkých teroristických útoků i v hloubi Ruska, mimo jiné před třemi roky k sebevražednému atentátu na moskevském letišti Domodědovo se čtyřmi desítkami obětí. [celá zpráva]

Rusko po něm pátrá od počátku 90. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám