Hlavní obsah

Turčynov je připravený o Krymu s Moskvou jednat, anexi neuzná

Kyjev je připraven s Moskvou jednat o krymské krizi, s ruskou anexí autonomního poloostrova ale nebude nikdy souhlasit. V televizním projevu k národu to v pondělí prohlásil úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Foto: Reuters

Olexandr Turčynov v parlamentu

Článek

"Jsme připraveni na rozhovory, ale připojení našeho území (k Rusku) nikdy neuznáme," citovala agentura Reuters Turčynova.

Krymský parlament v reakci na nedělní referendum vyhlásil nezávislost na Ukrajině a budoucí připojení k Ruské federaci. Západ stejně jako Kyjev označil referendum za neústavní a jeho výsledek neuznává.

Moskva současně oznámila, že krizovou situaci na Ukrajině by mohla vyřešit "podpůrná skupina". Mezi její úkoly by patřila mimo jiné federalizace země, uznání nezávislosti Krymu a také stanovení neutrálního statusu Ukrajiny.

Kyjev zmíněné podmínky označil za ultimátum a z obav před možnou ruskou invazí na východní Ukrajiny vyhlásil částečnou mobilizaci. Do zbraní Ukrajina povolala 40 tisíc záložníků, polovina doplní početní stavy armády, druhá část nastoupí do nově vzniklé Národní gardy.

Turčynov také řekl, že akce vedoucí k masovým výtržnostem a nepokojům budou trestány jako napomáhání "vojenskému agresorovi a jako zločiny proti státu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám