Hlavní obsah

Ficovi se ztratilo půl miliónu voličů. Počasím to nebude, píší na Slovensku

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Následující dva týdny musí Robert Fico kromě slabin protikandidáta Andreje Kisky v prezidentských volbách hledat také půl miliónu ztracených voličů. Tak vidí kampaň před druhým kolem prezidentských voleb slovenský deník Sme.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„V parlamentních volbách dostala strana Směr-sociální demokracie přes milión hlasů. On sám (Fico) dostal v sobotu bídných 500 tisíc. To nemůže být počasím,“ píše Sme.

List zároveň upozorňuje, že ještě nic není rozhodnuto. „Kiska nemusí nejbližší dva týdny zvládnout. Už dlouho je jasné, že v konfrontaci s Ficem je slabší,“ dodal deník. Sme se domnívá, že Kiska navíc nemůže automaticky počítat se všemi hlasy vyřazených kandidátů.

„Asi nejvíc by mu uškodilo, kdyby se Fico na dva týdny teleportoval někam velmi daleko. Kiskovou největší zbraní je totiž on. Až nyní je to opravdové referendum o premiérovi,“ dodal list.

Sme na jiném místě píše, že Fica čeká nejtěžší politická zkouška v životě. „A na konci zřejmě ponížení, z něhož se už politicky nikdy zcela nevylíže,“ uvedl list.

Favorit prohrál na celé čáře

Deník Plus jeden deň se domnívá, že i když Fico vstupoval do prezidentských voleb jako jasný favorit, prohrál na celé čáře. „Překvapením je především slabý volební výsledek doposud favorizovaného předsedy Směru. Jeho prvenství tak paradoxně ohlašuje postupný konec Ficovy éry,“ píše list.

Deník se domnívá, že část voličů strany Směr k urnám nepřišla, protože se domnívala, že Fico má druhé kolo i tak v kapse. „Část voličů Směru se však domnívá, že Fico má zůstat premiérem a nestěhovat se do závětří prezidentského paláce,“ konstatuje list.

Rovněž server aktuality.sk konstatuje, že první kolo prezidentských voleb ukázalo, že voliči chtějí Roberta Fica jako premiéra. „Voliči Směru chtějí, aby Robert Fico splnil předvolební sliby a řádně dokončil volební období v křesle premiéra, odkud může nejlépe ovlivňovat věci ve prospěch občana. Voliči nechtějí, aby už jako padesátiletý trávil podzim politického života v prezidentském paláci,“ uvedl server.

Podle deníku Hospodárske noviny se vítězem prvního kola prezidentských voleb stal Andrej Kiska. „Není podstatné, že Robert Fico získal na prvním místě víc hlasů, ale to, že voličský potenciál Kisky je v této chvíli větší,“ píše list.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenským prezidentem bude Fico nebo Kiska

Novým slovenským prezidentem se stane předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico nebo podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Slováci v sobotu rozhodli,...

Výběr článků

Načítám