Hlavní obsah

Weby NATO napadli hackeři. Má jít o odplatu za Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé z webových stránek Severoatlantické aliance (NATO) byly v neděli napadeny hackery. K útoku se přihlásila skupina nazvaná „Kybernetický Berkut”, které vadí vměšování aliance do dění na Ukrajině. Mluvčí NATO Oana Lungescuová konstatovala, že akceschopnost paktu nebyla nijak narušena.

Oficiální stránky NATO v neděli 16. března 2014 dopoledne.

Článek

Název hackerské skupiny odkazuje na zvláštní policejní jednotky Berkut, které se v Kyjevě účastnily krvavých zásahů proti odpůrcům nyní již sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle agentury Reuters však zatím nebylo možné autorství útoku potvrdit.

Kybernetické útoky zasáhly mimo jiné hlavní webovou stránku Severoatlantické aliance www.NATO.int. Podle mluvčí nyní odborníci NATO pracují na obnovení normálního fungování stránek. "Tento útok nenarušil integritu systémů NATO," uvedla Lungescuová.

Dodala, že šlo o takzvané DDoS útoky, při nichž hackeři zaplaví server vysokým počtem požadavků ve stejnou chvíli, a vyřadí ho tak z provozu. K původu útoků se mluvčí nevyjádřila.

Zpráva o kybernetických útocích přichází v době stoupajícího napětí kolem zásahu Ruska na ukrajinském Krymu. Tam se v neděli uskuteční referendum, které má potvrdit rozhodnutí tamního parlamentu o připojení k Rusku. [celá zpráva]

Americký ministr zahraničí John Kerry se nechal slyšet, že pokud Rusko referendum nezastaví, podniknou USA a EU vůči Moskvě sérii tvrdých kroků. Čekat se prý dají už v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám