Hlavní obsah

Ukrajinci obvinili Rusko z invaze a jsou připraveni se bránit

Aktualizováno

Ukrajina obvinila Rusko z invaze a vyhradila si právo použít veškeré prostředky k jejímu odražení. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo zahraničí. Ruští vojáci v sobotu obsadili distribuční centrum plynu nedaleko Krymu. Ukrajinští pohraničníci na místě situaci uklidňují, Rusové prý pouze hlídají stanici před teroristy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský voják na hlídce

Článek

Ukrajinské ministerstvo obrany nejprve uvedlo, že ukrajinská armáda zabránila ruským ozbrojeným silám v proniknutí na úzký pruh ukrajinského území, které přiléhá ke Krymu.

Ruští vojáci se podle ministerstva pokusili vstoupit na území zvané Arbatská šipka v Chersonské oblasti, ukrajinská armáda jim v tom však zabránila.

Na místě konflikt nehrozí

Mluvčí pohraniční stráže Oleh Slobodjan agentuře AP později řekl, že informace ministerstva jsou již zastaralé. Kontingent zhruba 120 vojáků podle něj obsadil stanici pro distribuci zemního plynu ve vesnici v Chersonské oblasti zhruba deset kilometrů od Krymu. Do oblasti, která je oddělena od Krymu úzkým průlivem, podle informovaných zdrojů nejprve dorazilo zhruba 60 ruských vojáků v doprovodu tří obrněných transportérů. Asi o dvě hodiny později přiletělo šest ruských helikoptér s dalšími 60 vojáky.

Podle ukrajinské pohraniční stráže však není situace tak vážná, jak ji vidí ministerstvo zahraničí. Představitelé pohraniční stráže agentuře Reuters řekli, že jim zástupci ruské armády oznámili, že chtějí distribuční stanici hlídat před možnými teroristickými útoky. "V tomto okamžiku zde není žádná hrozba konfliktu," citoval Reuters ukrajinskou pohraniční stráž.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Krize se přesouvá i do Podněstří

Napětí v rusko-ukrajinských vztazích se údajně už projevilo i na podněsterském úseku ukrajinsko-moldavských hranic. Podle agentury RIA Novosti tam ukrajinští pohraničníci odmítají povolit průjezd mužům s ruským pasem a nepropouštějí ani nákladní vozy a vlaky vezoucí zásoby určené ruským vojákům rozmístěným v Podněstří.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Palebné postavení ukrajinských vojáků

Postsovětské Moldavsko z větší části před druhou světovou válkou patřilo do tehdejšího rumunského království. Výjimku tvoří ruskojazyčné Podněstří, které na vyhlášení nezávislosti Moldavska po rozpadu Sovětského svazu zareagovalo vyhlášením - nikým neuznané - vlastní nezávislosti a od té doby se do svazku s Moldavany odmítá vrátit. Jejich "nezávislost" střeží "ruské mírové síly".

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám