Hlavní obsah

Ukrajinští poslanci dočasně zrušili krymský parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský parlament v sobotu rozhodl o dočasném odebrání pravomocí zákonodárcům Krymské autonomní republiky. Krok předchází nedělnímu referendu, na němž mají obyvatelé poloostrova hlasovat o případném připojení k Rusku. Ukrajinská reprezentace považuje všelidové hlasování za nelegitimní. Do krymského parlamentu chce uspořádat nové volby.

Foto: Stringer, Reuters

Členové ukrajinského parlamentu po odhlasování usnesení

Článek

Pro dočasné zrušení krymského zastupitelského sboru hlasovalo 278 ze 450 poslanců ukrajinské Nejvyšší rady. Základem pro tento krok je nález ústavního soudu, který označil za protiústavní rozhodnutí vypsat referendum o odtržení Krymu, stejně jako deklaraci nezávislosti Krymu.

Předseda ukrajinského zákonodárného sboru Olexandr Turčynov, který je od sesazení bývalého prezidenta Viktora Janukovyče zároveň úřadující hlavou státu, už dříve označil krymskou deklaraci a referendum za nelegální.

Foto: Reuters

Olexandr Turčynov v parlamentu

Součástí usnesení Nejvyšší rady je podle agentury Interfax-Ukrajina i návrh zahájit přípravy nových voleb krymského parlamentu.

Rozhodnutí ukrajinských poslanců má ale jen symbolický charakter a konání referenda stěží zabrání, byť legálnost tohoto hlasování zpochybňují i Spojené státy a Evropská unie. Krym už zcela zjevně obsadily ruské ozbrojené síly, plebiscit je připraven a Moskva dala najevo, že od jeho podpory nehodlá ustoupit.

Na Krymu je cítit napětí

Na poloostrově v sobotu podle médií panuje před nedělním referendem napjatý klid střežený ozbrojenci. Údajně jde jen o místní domobranu, ale málokdo už pochybuje o zapojení ruské armády. Hlasování začne v osm hodin ráno místního času (7:00 SEČ) a skončí o dvanáct hodin později.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volební místnosti na Krymu jsou nachystané na nedělní referendumVideo: Reuters

Údajně je vše připraveno pro průzkumy mezi voliči po odhlasování, takže odhady by mohly být známy krátce po uzavření hlasovacích středisek. Podle předsedy organizačního výboru Michajla Malyčeva by se brzy také měly objevit první předběžné výsledky, konečné se čekají v pondělí ráno.

Malyčev podle agentury AFP rovněž uvedl, že na Krymu je 623 novinářů zastupujících 129 sdělovacích prostředků a také 135 pozorovatelů ze zahraničí.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Vytištěno je 1,5 miliónu hlasovacích lístků, což prý s určitou rezervou odpovídá dospělému obyvatelstvu Krymu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám