Hlavní obsah

Gašparovič končí, Slováci volí nového prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Čtyři milióny oprávněných voličů v sobotu na Slovensku rozhodují o tom, kdo se stane novou hlavou státu. Nový prezident se však v prvním kole s největší pravděpodobností zvolen nebude, a tak dva nejúspěšnější postoupí do druhého kola 29. března. Ke zvolení v 1. kole by totiž musel kandidát získat nadpoloviční většinu hlasů a při předpokládané účasti kolem 50 procent je to nereálné.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Slovensku se otevřely volební místnostiVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Prezidentu Ivanu Gašparovičovi (73) končí druhé funkční období a kandidovat už nemůže.

O post hlavy státu se uchází rekordní počet 14 kandidátů. Favoritem je premiér a předseda strany Směr – sociální demokracie Robert Fico (49). Podle průzkumů se na něj dotahuje popradský podnikatel Andrej Kiska (51). Tito dva se asi utkají ve finále, v němž stačí k vítězství prostá většina. „Doufám, že lidé přijdou volit. Šance změnit Slovensko je veliká,“ uvedl prezidentský kandidát Andrej Kiska.

Foto: Ivan Vilček

Andrej Kiska

Většina kandidátů nezveřejnila podrobnosti o svém majetku, ale zákon to ani nevyžaduje. Nemusí ani doložit náklady na kampaň. Podle nevládní organizace Aliance Fair-play jen tři ze 14 poskytli údaje – Kiska, Kňažko a kandidát pravicových stran Pavol Hrušovský (61). Kandidáti se většinou odvolali na svá majetková přiznání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slováci si volí nového prezidentaVideo: Reuters

Svůj hlas mohou Slováci odevzdat v 5958 volebních místnostech od sedmi ráno do 22. hodiny. První předběžné výsledky se očekávají ještě v noci. Definitivní výsledky potvrdí statistický úřad v neděli dopoledne. Voleb se nemohou zúčastnit Slováci zdržující se v den voleb v zahraničí.

Fico volil u matky

Premiér Fico odevzdal svůj hlas v obci Veľké Dvorany v okresu Topoľčany, kde žije jeho matka. „Už delší dobu jsem plánoval návštěvu mámy, tak jsem to spojil. K těmto volbám přistupuji s velkým respektem. Každý výsledek budu samozřejmě akceptovat,“ řekl Fico novinářům. Na výsledky hlasování bude Fico čekat v bratislavské centrále strany Směr-sociální demokracie.

„Volil jsem Kisku. Fica jsem volil dvakrát v parlamentních volbách, ale zklamal mě. Co sliboval, nesplnil,“ řekl Novinkám 80letý Milan Bielek z bratislavské čtvrti Dúbravka.

„Volila jsem stejně jako manžel. Bylo by špatné, kdyby se všechna moc soustředila do rukou strany Směr-sociální demokracie. To by byla nová totalita,“ dodala 75letá Erika Bieleková. Jedna z jeho voliček se také domnívá, že vzhledem k tomu, že je Kiska milionář, nebude mít potřebu krást.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Robert Fico

Lidé, kteří dali svůj hlas kandidátovi Robertovi Ficovi se domnívají, že Slovensko potřebuje stabilitu, kterou jim právě zmíněný politik může pomoci zajistiti proto, že má v politických kruzích spoustu zkušeností. Další volič pak dodává, že se díky Ficovi může stát Slovensko jakýmsi „ostrůvkem klidu a jistoty”.

Na volby bylo uvolněno 10,8 miliónů eur (295 mil. Kč).

Kňažko u Krause

Jediným prezidentem zvoleným parlamentem byl v roce 1993 Michal Kováč. V roce 1998 nedokázal parlament zvolit jeho nástupce ani v devíti kolech. Od roku 1999 volí Slováci prezidenta přímo.

Prvním takto zvoleným byl Rudolf Schuster a po něm Ivan Gašparovič.

Foto: Petr Horník, Právo

Demokracie je nyní na Slovensku narušená, myslí si kandidát na slovenského prezidenta.

Na Slovensku platí 48hodinové moratorium, kdy se už kandidáti nesmějí prezentovat v médiích. Pozornost proto vyvolal fakt, že hostem pořadu Jana Krause byl v pátek večer kandidát Milan Kňažko (68). Česká televize Prima je přitom běžně dostupná i slovenským divákům. Televize tvrdí, že Kňažka pozvala jako herce. „Je to jiný stát, médium v jiném státě, takže nešlo o porušení moratoria,“ uvedl šéf Kňažkova volebního štábu Martin Lengyel.

Reklama

Výběr článků

Načítám