Hlavní obsah

Sobotka uctil památku českých odbojářů popravených v Berlíně

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na závěr návštěvy Berlína uctil památku 677 českých bojovníků proti nacismu, kteří byli popraveni v berlínské věznici Plötzensee. V této souvislosti předseda vlády apeloval na to, aby se nezapomínalo na hrdinské činy odbojářů.

Foto: Jaroslav Zbožínek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka uctil památku českých odbojářů ve věznici v Plötzensee.

Článek

„Toto místo je silně spojeno s protinacistickým odporem a hrdinstvím celé řady lidí, na které se nesmí zapomínat,“ řekl Sobotka.

Věznice v Plötzensee sloužila jako místo pro zadržování a likvidaci odpůrců nacismu. V letech 1933 až 1945 zde bylo zabito téměř 3000 lidí. Čeští odbojáři zde patřili k druhému nejčastěji popravovanému národu, a to hned po Němcích.

Podle historiků a odborníků je nejen toto důkazem o hrdinství českých odbojářů.  Mimochodem právě zde byl popraven také komunistický novinář Julius Fučík.

Závěrečný den Sobotkovy návštěvy Německa je věnován ekonomice. Premiér kolem 12.30 dorazil do Wolfsburgu, kde v centrále firmy Volkswagen jedná se šéfem představenstva VW Martinem Winterkornem a šéfem představenstva Škoda Auto Winfriedem Vahlandem. Odpoledne se očekává společné prohlášení Sobotky a Winterkorna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám