Hlavní obsah

Ukrajina mobilizuje dobrovolníky, Rusko cvičí výsadkáře

Aktualizováno

Ukrajina vytváří národní gardu a vyhlásila mobilizaci dobrovolníků, oznámil na úterním zasedání parlamentu úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Rusko pořádá cvičení protivzdušné obrany a výsadkových vojsk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zhruba 40 vojáků skládalo v Simferopolu vojenskou přísahu u nových speciálních složekVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinská armáda má v současnosti pouze 6000 bojeschopných vojáků pozemních sil. "Budeme mobilizovat pouze dobrovolníky, kteří už absolvovali vojenskou službu," řekl Turčynov podle agentury ITAR-TASS.

"Uvedli jsme veškeré ozbrojené síly do plné pohotovosti. Ale výsledek je bezútěšný," řekl úřadující ministr Ihor Teňuch. Ze 41 tisíc vojáků by podle ministra měla být skoro polovička ve stálé pohotovosti, ale ve skutečnosti jde jen o 6000 vojáků. Považuje proto za nutné co nejdříve vytvořit uskupení sil, které by bylo s to kdykoliv zasáhnout "jak v jižním, tak i na východním směru".

Necelý týden před referendem o připojení Krymu k Rusku obě strany pořádají vojenské manévry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoje vojenských vozidel na KrymuVideo: Reuters

Ukrajinská armáda podle ruských médií cvičí s tanky, obrněnými transportéry a samohybnými děly u přístupu ke Krymu. Na Černém moři má během úterka začít společné cvičení bulharského, rumunského a amerického námořnictva, zastoupeného jedním torpédoborcem. Americké stíhačky se také podílejí na leteckém cvičení v Polsku.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci

Na ruské straně se zase odehrává cvičení protivzdušné obrany, jakož i výsadkových vojsk. Poprvé po dvou desetiletích se má odehrát i hromadný výsadek asi 3500 parašutistů, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám