Hlavní obsah

Vojenští stratégové na Ukrajině zvažují tři varianty střetu s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští vojenští stratégové zvažují tři varianty dalšího vývoje krymské krize. Patří mezi ně i přímá agrese Ruska na ukrajinskou pevninu. Napsala to v pondělí agentura Unian, která odkázala na informace nezávislých analytiků a vysokých důstojníků z vedení ukrajinského ministerstva obrany.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ozbrojenci u Sevastopolu

Článek

Nejpříznivější variantou je urovnání konfliktu jednáním, které závisí na vůli Ruska zahájit dialog s novým kyjevským vedením, píše Unian.

Druhá varianta předpokládá eskalaci napětí na Krymu v důsledku operací ruských invazních vojsk. Kyjev podle analýzy bude na takový vývoj reagovat vyhlášením plné bojové pohotovosti, přemístěním bojových jednotek a uzavřením přístupových cest z Krymu na pevninu.

Třetí variantou je přímý ruský útok na ukrajinské území na sever od Krymského poloostrova. Ukrajinská armáda je připravena bránit se útoku a aktivizovat přitom i "mezinárodní nástroje" včetně výzvy k podpoře ze strany Evropské unie, Severoatlantické aliance a dalších zahraničních partnerů, uvádí se v analýze.

Rusů na Krymu údajně stále přibývá

Smyslem vojenského cvičení ukrajinských vojsk, které bylo zahájeno minulý týden, je podle expertů prověřit skutečnou připravenost bojových útvarů. Scénář ukrajinské vojenské operace přímo na Krymu, která by vyvolala vojenský střet s Ruskem a lidské oběti, na pořadu dne podle agentury Unian není.

Ihor Kabanenko, bývalý zástupce náčelníka ukrajinského generálního štábu, v pondělí v Kyjevě ukrajinským novinářům řekl, že stav ruských vojsk na Krymu se stále pohybuje kolem 30 tisíc, ale postupně se zvyšuje.

Ruská armáda má podle něj už na poloostrově dostatek sil k tomu, aby provedla útok ve východním směru na ukrajinská města Doněck a Luhansk. K zahájení útočných operací v severozápadním směru na Oděsu a Cherson by ruská armáda na Krymu podle Kabanenka potřebovala 35 tisíc mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruská jednotka střílela v kasárnách na Krymu

Jednotka ruských příslušníků v pondělí pronikla do kasáren motorizovaného praporu ukrajinského vojenského námořnictva v krymské Bachčisaraji a zahájila palbu...

Výběr článků

Načítám