Hlavní obsah

Chodorkovskij se chce usadit ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zug

Omilostněný kritik ruské vlády Michail Chodorkovskij se rozhodl usadit ve Švýcarsku. Někdejší ropný magnát předložil příslušnou žádost švýcarským úřadům, uvedla v pondělí s odvoláním na švýcarská média agentura DPA. Chodorkovského loni v prosinci po desetiletém vězení omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Propuštěný se nejprve uchýlil do Německa, jehož představitelé za jeho osvobození lobbovali. V lednu odcestoval do Švýcarska, kde žije jeho manželka a synové a kde má podle deníku Tages-Anzeiger v bankách uložené miliardy dolarů. [celá zpráva]

Švýcarské úřady vystavily Chodorkovskému vízum do konce března.

V současné době je Chodorkovskij na Ukrajině. V neděli ve svém projevu v Kyjevě obvinil Rusko, že nese podíl na policejním násilí namířeném proti demonstrantům. Řekl také, že Kreml lže svým vlastním lidem, když označuje ukrajinské demonstranty za neofašisty.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Chodorkovskij, kdysi nejbohatší občan Ruska, byl v roce 2003 odsouzen na téměř 11 let za daňové úniky, praní špinavých peněz a údajné krádeže ropy. Opozice i Západ však někdejšího vlivného ruského podnikatele spíše vnímaly jako vězně Kremlu, jemuž se Chodorkovskij údajně znelíbil svými politickými ambicemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám