Hlavní obsah

Pentagon: Na Krymu je 20 tisíc ruských vojáků

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany USA odhaduje, že na Krymu je až 20 tisíc ruských vojáků. „Je to jen odhad. Jak jsem řekl, nemáme úplně jasno, co se týká jejich počtu,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ozbrojenec v uniformě bez označení hlídkuje u ukrajinské vojenské základny u vesnice Perevalnoje poblíž města Simferopol na Krymu.

Článek

Serhij Astachov, poradce náčelníka ukrajinské pohraniční služby, už dříve počet vyčíslil na třicet tisíc. [celá zpráva]

„Tento odhad zahrnuje vojáky, kteří se na Krym přesunuli, stejně jako jedenáct tisíc příslušníků ruské Černomořské flotily, kteří působili na základně v Sevastopolu už před vypuknutím krize,“ upřesnil.

Foto: ti, Právo/Novinky

Čelo prvních invazních jednotek vedli příslušníci ruské elitní 22. brigády rychlého nasazení z Rostova na Donu. S odvoláním na izraelské zpravodajské zdroje to napsal list The Jerusalem Post. Dodal, že brigáda je v Rusku považována za nejprofesionálnější.

„Opakuje se scénář použitý v Gruzii, kdy první vlnu také tvořili nejlepší vojáci, tehdy to ovšem byli výsadkáři,“ dodal list.

Rusko tvrdí, že na Krymu má jen jednotky trvale umístěné v Sevastopolu. O rusky hovořících ozbrojencích, kteří se po Krymu přesouvají v uniformách bez označení a v autech s ruskými vojenskými SPZ, říká, že je to místní domobrana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám