Hlavní obsah

Ruští vojáci zaminovali i krymskou přehradu. Ultimátum vypršelo bez útoku

Kyjev
Aktualizováno

Blokády hlavních severních přístupů na Krym, které buduje ruská armáda, se v neděli rozrostly. Podle informací ukrajinských pohraničníků obsadily ruské jednotky Perekopskou šíji, kde rychle rostou minová pole. Zaminována byla i přehrada u severokrymské obce Rjumšyne. Raketový pluk v Jevpatoriji na západě Krymu dostal ultimátum do 19:00 SEČ, aby se vzdal. Po vypršení lhůty ale k žádnému útoku „domobrany” nedošlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sobotní přesun neoznačených vojenských vozidel na UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

V zóně Perekopské šíje zaznamenali ukrajinští pohraničníci ženijní práce ruských vojáků. Ruská armáda tam podle leteckých snímků zřídila velký počet postů, které střeží provoz na silnici směřující z ukrajinského vnitrozemí na jih.

U ukrajinské obce Čonhar severně od administrativní hranice Krymu údajně vznikla minová pole, miny ozbrojenci údajně položili i k velké přehradě u města Rjumšyne.

Foto: ti, Právo/Novinky

V Čonharu, který leží v Chersonské oblasti, se podle zpravodajského portálu Ukranews pohybovali neoznačení ozbrojenci, kteří v okolí kopali jámy pro umístění hraničních sloupů. Skupiny mužů v plné polní rovněž pronikly na Arbatskou kosu, úzký pás země vybíhající z východu Krymského poloostrova na sever k ukrajinské pevnině.

Ultimátum vypršelo bez následků

Ukrajinský raketový pluk na základně v Jevpatoriji na západě Krymu v neděli od jednotky neoznačených ozbrojenců dostal ultimátum. Vojáci se měli vzdát do 19:00 SEČ. K útoku ale nedošlo, informoval podle agentury Reuters velitel posádky, který dodal, že vojáci nehodlají ani vyhovět požadavku, aby vydali své zbraně.

„Vyvíjejí na nás psychologický nátlak. Není to první ultimátum,” řekl telefonicky agentuře Reuters podplukovník Alexander Lomaka s tím, že ruské síly mu nedovolí, aby základnu opustil.

„Nebojujeme s nimi, ale nehodláme vydat svoje zbraně vojákům Ruské federace,” dodal.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Starší ukrajinští muži stojí na Leninově náměstí, všichni jsou oblečeni v armádních uniformách z SSSR.

Chystá se uzavření železničního spojení s pevninou

Podle místopředsedy krymské vlády Rustama Těmirgalijeva se už Krym připravuje na uzavření severního železničního spojení s pevninou. Místní úřady počítají s tím, že dodávky ruského zboží nebudou moci na poloostrov směřovat přes Ukrajinu a k jejich přepravě bude využita trajektová přeprava přes Kerčský průliv.

Vlaky podle Těmirgalijeva budou náklad na ruské straně úžiny překládat na nákladní trajekty, které je pak dopraví do krymského přístavu Kerč. Most, který má v budoucnu Krym s ruským Krasnodarským krajem spojit, nebude podle expertů postaven dřív než za tři roky.

Do Simferopolu, správního střediska Krymu, dorazila v noci na neděli další kolona ruské vojenské techniky, napsala Ukrajinska pravda. Asi 90 nákladních automobilů plných vojáků přijelo do Simferopolu z armádní střelnice na východokrymském mysu Čauda, kterou Rusové kontrolují.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

V koloně aut jsou cisterny s palivem, sanitky a tahače s polní kuchyní.

V koloně aut byly cisterny s palivem, sanitky a tahače s polní kuchyní. Nákladní auta byla neoznačená, doprovodné vozy ale byly podle ukrajinských médií označeny číslicí 99, což je kód pro ruské hlavní město Moskvu.

Čaudský mys podle ukrajinského ministerstva obrany obsadila ruská armáda výsadkem z přístavu Tamaň v ruském Krasnodarském kraji sousedícím s Krymem. Vozy ruských parašutistů byly označeny kódem 95 příslušným pro Čečensko.

Obrněné transportéry vyjíždějí ze základny ve Lvově

Velké vojenské cvičení na Ukrajině 

Agentura Interfax-Ukrajina v neděli oznámila, že ukrajinská armáda organizuje přesuny svých jednotek v rámci přípravy na "velké vojenské cvičení". Informaci potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Foto: David Azia, ČTK/AP

Barikády v Kyjevě

Vojenské přesuny se podle ministerstva týkaly několika oblastí a byly přípravou na "rozsáhlé manévry". Kolony vojenských vozidel na silnicích hlásila ukrajinská média například ze Žytomyru nebo Lvova na západě země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám