Hlavní obsah

Napětí na Krymu roste, střílelo se v Simferopolu i na pozorovatele OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Simferopol
Aktualizováno

Napětí na Krymu se stupňuje, v sobotu se v tamní metropoli Simferopolu poprvé střílelo. Terčem bylo auto provládních aktivistů z Kyjeva, kteří dorazili před budovu Republikového vojenského komisariátu. Tu ráno obsadila „krymská domobrana“. Uvedl to list Ukrajinska pravda. Poté byla střelbu zahnána skupina pozorovatelů Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě.

Střelba v Simferopolu

 
Článek

"Vojenští pozorovatelé ze zemí OBSE se vrátili do Chersonu, aby naplánovali další kroky poté, co jim byl dnes odepřen vstup na Krym v Armjansku," informovala po incidentu OBSE v krátkém prohlášení.

Skupina 37 pozorovatelů OBSE, v níž jsou i dva Češi, se od středy marně pokouší dostat na Krym. V sobotu ji zastavila varovná střelba mužů v uniformách bez označení, když mířila na jih po silnici vedoucí na jih, uvedla agentura AP.

Tým zastavili na uměle vytvořeném "hraničním" přechodu mezi ukrajinskou pevninou a Krymem. Proruské jednotky na stanovišti uvedly, že zahraniční vojenští pozorovatelé nemají oprávnění ke vstupu na Krym. Když pozorovatele poslaly zpět, slova doprovodily střelbou do vzduchu. Zraněn nikdo nebyl.

Skupina inspektorů, jejichž mandát vyprší v úterý, se pokusila na Krym dostat už potřetí. Vždy byla zastavena. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sobotní přesun neoznačených vojenských vozidel na UkrajiněVideo: Reuters

Střelba na vozidlo aktivistů

Video zachycuje, jak cestující v autě naléhají na řidiče, aby jel rychleji. Slyšet je střelbu. Na facebookové stránce Euromajdanu (hnutí, které stálo za protivládními demonstracemi v Kyjevě) se objevil snímek automobilu, který má prostřílené pneumatiky.

Ráno obsadilo Republikový vojenský komisariát v Simferopolu asi sto lidí ozbrojených automatickými zbraněmi. Představili se jako „domobrana Krymu“.

Skupinu podle mluvčího ukrajinského ministerstva obrany vedl generál ve výslužbě Kuzněcov, který se vydává za poradce krymské vlády. „Představitelé ´domobrany´ vybavení neprůstřelnými vestami a vysílačkami rozmístili v jednotlivých patrech muže se samopaly a vpustili do areálu tři autobusy s vojáky,“ uvedl mluvčí.

Poláci evakuují konzulát

Polsko se kvůli rostoucímu napětí po ruské intervenci rozhodlo evakuovat svůj konzulát v Sevastopolu. Na svém twitterovém účtu to v sobotu oznámil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. "Kvůli pokračujícím nepokojům vyvolaným ruskými silami musíme, ač neradi, evakuovat náš konzulát na Krymu," napsal ministr.

Přibývá násilí

V Simferopolu podle místních médií neoznačená ozbrojená skupina napadla tým kameramanů americké agentury. Terčem útoků se stali v Sevastopolu i zpravodajové časopisu  Russkaja planěta.

V sobotu ráno také ozbrojená skupina v neoznačených uniformách  vtrhla do kasáren pohraničníků v obci Ščolkin, vyhnala je a zmocnila se zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám