Hlavní obsah

Návrat ducha studené války, Rusko hrozí pozastavením kontrol odzbrojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany chce pozastavit výměnu inspektorů zakotvenou v rusko-americké smlouvě o omezení strategických útočných zbraní, která byla podepsána v dubnu 2010 v Praze. Moskva tím pohrozila v sobotu. Reaguje na kroky Pentagonu, který omezil spolupráci s Ruskem. Inspekce jsou přitom hlavním nástrojem kontroly dodržování smlouvy.

Příslušník USAF v řídícím středisku jaderných nosičů Minuteman

Článek

„Tento krok jsme připraveni učinit v reakci na prohlášení Pentagonu o pozastavení spolupráce mezi ministerstvy obrany USA a Ruska,” řekl agentuře ITAR-TASS vysoce postavený zdroj z ruského ministerstva. Protože inspekce jsou opatřením důvěry, v podmínkách faktických amerických sankcí nemůže Rusko se Spojenými státy udržovat normální kontakty podporující dodržování dohod, dodal ministerský zdroj.

„Nepodložené hrozby adresované Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí Rusku považujeme za nepřátelský akt, což nám umožňuje odkázat se na zásah vyšší moci,” stojí ve sdělení. Právě tzv. vyšší moc signatáře pražské smlouvy opravňuje k pozastavení inspekcí.

Pentagon v úterý oznámil, že USA kvůli ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině pozastavují všechny společné armádní akce s Moskvou. Opatření se má vztahovat na všechna cvičení, bilaterální rozhovory, návštěvy přístavů či plánovací konference. [celá zpráva]

Washington intervenci ruských vojáků na Krymu označil za nepřijatelné porušení mezinárodního práva a opakovaně vyzval Kreml, aby svá vojska stáhl zpět na základnu v Sevastopolu. [celá zpráva]

Moskva popírá, že by na Krymu byly ruské jednotky. Podle ní nejsou muži v neoznačených uniformách na Krymu příslušníky ruské armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám