Hlavní obsah

Rusko nechce kvůli Ukrajině studenou válku, zprostředkování Západu odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva doufá, že ukrajinská krize nepřeroste v novou studenou válku mezi Ruskem a Západem, byť mezi oběma stranami panují hluboké neshody. V pátek to řekl ruské státní televizi mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Obyvatelka krymského hlavního města Simferopolu prochází kolem památníku obětem 2. světové války. Tento tank byl mezi prvními jednotkami Rudé armády, které do města vjely v roce 1944.

Článek

„Ačkoliv se už projevily mezi Ruskem, evropskými státy a USA ty nejhlubší rozpory, koncepční rozpory, přeci jen zbývá naděje, že podaří v dialogu dospět k nějakému styčnému bodu. Zatím se ale nikdo ani neodvažuje předpovídat, v jakém směru tyto body hledat,” řekl Peskov. „Věřím, že (nová studená válka) nezačala, a chci věřit, že ani nezačne,” dodal.

Kreml podle mluvčího odmítá zprostředkovatelskou roli Západu v jednáních s novým režimem v Kyjevě, protože selhal v roli garanta dohod mezi opozicí a svrženým prezidentem Viktorem Janukovyčem. Zároveň se obává, aby strůjci tohoto převratu nerozpoutali etnické čistky, pokud by se zmocnili Krymu či východní Ukrajiny.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov

Peskov upozornil, že Putin se vytrvale snaží snížit napětí kolem ukrajinského vývoje, ale marně: „Navzdory veškeré prezidentově snaze, přes jeho odhodlání vysvětlovat prakticky denně ruské stanovisko, stále narážíme na zeď nepochopení.”

Už dříve Peskov odmítl názory, že situaci na Krymu podnítila Moskva. ”Nejde o následky nějakých ruských tlaků,” prohlásil a dodal, že část ukrajinského národa ztratila právo obhájit svou vlastní důstojnost a bezpečnost. ”Západ to nechce vidět, což je velmi nešťastné,” dodal.

Reklama

Související články

Kanada vyhostila ruské vojáky

Ruští vojáci působící na vojenských školách v Kanadě musí v pátek odjet. O vyhoštění devíti ruských armádních příslušníků informovala televize CTV News.

Výběr článků

Načítám