Hlavní obsah

Sarkozyho telefon odposlouchávají kvůli financování kampaně

Paříž

Francouzská justice od loňska odposlouchává telefon bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho. Napsal to v pátek francouzský deník Le Monde, podle něhož se bezprecedentní odposlechy týkají také podezření, že na Sarkozyho prezidentskou kampaň přispěl v roce 2007 i někdejší libyjský diktátor Muammar Kaddáfí.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Vyšetřující soudci rozhodli o odposleších Sarkozyho loni v prosinci. „Diskrétně se rozhodli pro rázný krok: začali odposlouchávat bývalého prezidenta i jeho dva bývalé ministry vnitra Clauda Guéanta a Brice Hortefeuxa,” uvedl Le Monde. Bývalý prezident je zřejmě dosud odposloucháván, řekl listu Sarkozyho advokát Thierry Herzog.

Pokud jde o případnou pomoc Kaddáfího Sarkozyho kampani, odposlechy nejsou přesvědčivé, píše Le Monde. [celá zpráva]

Sarkozy sháněl informace u kasačního soudu

Vyšetřujícím soudcům ale bylo divné, že Sarkozy nepoužívá svůj mobilní telefon a zjistili, že má ještě jeden zaregistrovaný na fiktivní jméno, dodal list s tím, že takový telefon má i Herzog. Odposlechy těchto telefonů vedly koncem února k zahájení dalšího vyšetřování, v jehož rámci policisté prohledali tento týden i kanceláře advokáta kasačního (nejvyššího) soudu Gilberta Aziberta.

Le Monde píše, že Sarkozy a jeho advokát Herzog mluvili o Azibertovi kvůli tomu, že by jim mohl poskytnout informace o jiné aféře týkající se Sarkozyho. Z rozhovoru prý vyplynulo, že výměnou za informace by Sarkozy mohl Azibertovi pomoci získat lukrativní post v Monaku.

Sarkozy se údajně snažil získat informace o šetření aféry kolem miliardářky Liliane Bettencourtové. Exprezident byl loni v případu údajného zneužití peněz miliardářky a dědičky kosmetického impéria L'Oréal Liliane Bettencourtové pro svou kampaň zproštěn viny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám