Hlavní obsah

Kyjev dosazuje oligarchy do vedení ruskojazyčných regionů

– Kyjev

Ukrajinská média v pátek upozornila na roli místních oligarchů, kteří podle některých komentátorů mohou být klíčem k uklidnění konfrontace ve východoukrajinských ruskojazyčných regionech. Majitelé velkých průmyslových komplexů v Doněcku, Charkově či Dněpropetrovsku se zatím k ukrajinské krizi veřejně nevyjadřují, podle zasvěcených komentátorů ale sympatizují se Západem a na rozpadu země nemají žádný zájem.

Foto: ČTK/AP

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Článek

Oleksandr Turčynov, který po pádu prezidenta Viktora Janukovyče vykonává pravomoci hlavy státu, minulý týden překvapivě dva z oligarchů jmenoval do gubernátorských funkcí. Hlavou neklidné Doněcké oblasti se stal šestnáctý nejbohatší Ukrajinec Serhij Taruta, do čela Dněpropetrovské oblasti postavil Turčynov miliardáře Ihora Kolomojského, který je v žebříčku ukrajinských boháčů na třetím místě.

Foto: Profimedia.cz

Serhij Taruta

Podle komentáře listu Segodňa mohou tato jmenování situaci uklidnit, protože oligarchové nejsou s novou vládní garniturou přímo spojeni a v ruskojazyčných regionech mají silné pozice. Taruta i Kolomojskyj mají vazby na Západ a změnu poměrů v Kyjevě přinejmenším tolerují.

Chtějí uklidnění poměrů

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, majitel špičkového fotbalového týmu Šachtar Doněck, se důrazně vyslovil proti rozdělení Ukrajiny na prozápadní a proruskou část. "Východ Ukrajiny je také Ukrajina," řekl Achmetov britské televizi ITV. "Ctíme Rusko jako bratrský národ. Je to ale dvousměrná ulice, zasluhujeme si stejnou úctu. Jsem pro silnou, nezávislou a celistvou Ukrajinu," konstatoval.

Foto: Profimedia.cz

Rinat Achmetov

Kolomojskyj, jehož majetek se odhaduje na 2,4 miliardy dolarů, ukrajinským novinářům řekl, že jeho cílem je uklidnit poměry v Dněpropetrovsku, kde "kalí vodu ruští agenti". Jmenování miliardáře židovského původu do významné správní funkce chce zároveň podle agentury AP Kyjev vyvrátit výtky, že hájí zájmy ukrajinských nacionalistů.

Motivem politického angažmá ukrajinských oligarchů je podle listu Fokus i obava o zdar jejich podnikání. Ozbrojený konflikt i hrozba války mohou jejich impéria poškodit, o stabilizaci situace usilují z politických i podnikatelských důvodů. Rozhodnutí Turčynova ale může mít podle AP i negativní dopad, protože v exekutivních funkcích mohou miliardáři sledovat také své podnikatelské cíle.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukrajina

Kolomojskyj je stoupencem bývalé premiérky Julije Tymošenkové, jejíž pravou rukou je šéf parlamentu a dočasná hlava státu Turčynov. Když byla v roce 2005 Tymošenková předsedkyní ukrajinské vlády, čelila obviněním, že prosazuje Kolomojského obchodní zájmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám