Hlavní obsah

Ohrožujete světový mír, zní z USA. Izolovaný problém, hájí se Rusko

Washington/Tokio/Moskv
Aktualizováno

Ruská intervence na Krymu ohrozila světový mír, shodli se v telefonickém rozhovoru o situaci na Ukrajině americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe. O Ukrajině hovořil Obama také s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle Moskvy ale rozhovor posun nepřinesl. Rusko dění kolem Ukrajiny vidí jako izolovaný, i když důležitý problém.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, Reuters

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Barack Obama na archívním snímku.

Článek

"Oba lídři se shodli, že ruské akce ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost, a zdůraznili, že je důležité zachovat svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny," uvedl Bílý dům k Obamově jednání s Abem.

Oba státníci se zavázali, že budou spolupracovat s ostatními partnery ve skupině G7 s cílem tlačit na Rusko.

Porušení svrchovanosti

Obama ve čtvrtek večer o situaci na Ukrajině hovořil také s prezidentem Putinem, už podruhé za posledních šest dní.

"Prezident Obama zdůrazňoval skutečnost, že Rusko porušuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, což nás vedlo k přijetí odvetných opatření v koordinaci s našimi evropskými partnery,” uvedl Bílý dům.

Rusko má podle Obamy na Krymu stáhnout své jednotky na své tamní základny, umožnit mezinárodním pozorovatelům zajistit na místě práva tamních etnických Rusů a přistoupit na přímá jednání s ukrajinskými představiteli.

Izolovaný problém, i když důležitý

Ruský prezident ale následně prohlásil, že Moskva mezinárodní právo neporušuje a její postup je legitimní. "Rusko nemůže ignorovat volání o pomoc v této záležitosti a podle toho jedná, zcela v souladu s mezinárodním právem," uvedl podle Reuters Putin.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Kreml v prohlášení k rozhovoru hlavně zdůraznil, že Putin řekl Obamovi, že neshody ohledně Ukrajiny by neměly narušit vztahy jejich obou zemí. "Ruský prezident připomněl význam americko-ruských vztahů k zajištění stability a bezpečnosti ve světě. Tyto vztahy by se neměly obětovat kvůli izolovaným mezinárodním problémům, i když jsou velmi důležité," citovala AFP z prohlášení Kremlu.

Reklama

Související články

Mise pozorovatelů OBSE se na Krym nedostala

Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zatím nepodařilo proniknout na ukrajinský poloostrov Krym, kde mají provést inspekci...

Výběr článků

Načítám