Hlavní obsah

Sankce? Západ nás potřebuje a Zaorálek blufuje, píší v Rusku

– Moskva

Západ v současnosti hospodářsky potřebuje Rusko daleko více než Rusko Západ, napsal ruský internetový deník Gazeta.ru o nemožnosti uvalit skutečné sankce na Moskvu kvůli okupaci Krymu pod záminkou ochrany tamních Rusů. Komentátor polemizoval i se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem, který pohrozil omezit přistěhovalectví z Ruska, které by se prý mohlo stát záminkou k ruské invazi.

Foto: Profimedia.cz

Moskva si z výhrůžek sankcemi příliš těžkou hlavu nedělá.

Článek

"Hned jsem si vzpomněl na poslední cestu do Česka. V nové pražské čtvrti Zličín mi realitní agentka vyprávěla o tom, že 80 procent obytné plochy v sympatických šestipodlažních domech zakoupili ruští investoři. Někteří si kupují hned deset či 20 bytů a pak je pronajímají Čechům. V Karlových Varech, hlavních českých lázních, zhruba polovičku nákupů nemovitostí připadá na Rusy. Kromě toho Česko loni navštívilo 750 000 turistů z Ruska. Podle nejskromnějších odhadů tu utratili 400 miliónů dolarů (zhruba osm miliard korun). Proto mám dvě možnosti, jak si Zaorálkova slova vyložit. První zní, že se narodil v (západoukrajinském) Lvově či ve Vinnycji. Anebo, což je daleko pravděpodobnější, ministr prostě blufuje," usoudil autor.

Zaorálek v tom ale není sám. I vysoce postavení představitelé Evropské unie a USA se snaží postrašit Moskvu děsivými a neodvratnými hospodářskými sankcemi, poznamenal list a dodal, že ultimáta následují jedno po druhém: buď stažení vojsk z Krymu, anebo... Ono "anebo" ale většinou zůstane viset ve vzduchu, podotkl.

Hrozby jsou plané, obchodní válku nikdo nechce

Zatímco v EU většinou vyhrožují eurokrati, tedy "lidé bez jakékoliv odpovědnosti a pohlcení vlastní kariérou", Američané s "hollywoodským patosem" načrtávají nepřekročitelné "červené čáry", ale neustále pokukují po spojencích a tvrdí, že bez Evropy nebudou mít sankce smysl. Mezitím se v britském tisku objevil vládní dokument, podle kterého se Londýn v případě, že se EU na nějaké sankce zmůže, připojí jen symbolicky, aby neutrpěly britské zájmy.

"Stejné nálady převládají ve většině evropských metropolí, snad s výjimkou Varšavy či Vilniusu (...) Ve skutečnosti EU nemá chuť vést válku, a to ani obchodní," usoudil ruský deník.

Problém prý netkví jen v evropské závislosti na dodávkách ruských surovin, ale i v nestabilní situaci evropských ekonomik, kdy "libovolný vnější podnět" by mohl ohrozit celý systém. A také všem náramně vyhovuje dosavadní stav, kdy Rusko každým rokem prodá Západu suroviny za 400 miliard dolarů, ale 100 miliard se legálně i nelegálně vrací zpět na Západ jako ruské investice a dalších 200 miliard Rusové utratí za dovoz zařízení a potravin.

Tento systém také umožňuje mít pod kontrolou tu část ruské elity, která má své jmění uloženo na Západě.

Janukovyčův strach o konta

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč měl všechny nástroje, aby rozehnal demonstrace, ale strach, aby nepřišel o četná konta, mu tak svázal ruce, že přišel o všechnu iniciativu. O takový "řídicí pult" se Západ tvrdými sankcemi proti ruským oligarchům sotva připraví, odhadl server a dodal, že izolace části světového trhu novou železnou oponou by byla "tím nejhrůznějším, co si dokáže představit současný kapitalismus", založený na neustálém rozšiřování trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinova popularita je v Rusku rekordní

Ruská odpověď na krizi na Ukrajině a deklarovaná ochrana zájmů ruského obyvatelstva na poloostrově Krym pomohly zvýšit popularitu prezidenta Vladimira Putina....

Mise pozorovatelů OBSE se na Krym nedostala

Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zatím nepodařilo proniknout na ukrajinský poloostrov Krym, kde mají provést inspekci...

Výběr článků

Načítám