Hlavní obsah

EU hrozí Rusku sankcemi a zastavuje jednání o vízech a obchodu

– Brusel • Aktualizováno

Evropská unie pozastavila jednání s Ruskem o vízech a obchodní dohodě, a pokud Rusko nezačne v následujících dnech jednat o uklidnění situace na Ukrajině a stažení z Krymu, bude suspendováno z příprav summitu skupiny zemí G8 a následovat mohou sankce. Ve čtvrtek to po jednání premiérů členských zemí EU v Bruselu řekl předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Foto: Francoise Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Článek

EU odsoudila „ruskou vojenskou akci“, která představuje ohrožení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny.

„Vyzýváme Rusko, aby se stáhlo,“ prohlásil Van Rompuy. Předsedové vlád zemí EU se podle něj shodli na tom, že rozhodnutí krymské samosprávy o přičlenění k Rusku je nelegitimní, a tudíž nezákonné.

Unijní prezident podotkl, že EU je připravena jednat s oběma stranami a zapojit se také do mnohostranných rozhovorů. Vytvořila pro takové účely kontaktní skupinu.

V opačném případě může zavést sankce. Podle německé kancléřky Angely Merkelové by to byla nejprve omezení cílená na konkrétní osoby zodpovědné za ruské kroky vůči Ukrajině. V druhém sledu by mohly následovat ekonomické sankce. „Doufám, že k tomu nedojde,” prohlásila kancléřka.

Čtvrtečního summitu v Bruselu se účastnil i ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. „Byla to moje první schůzka s představitelem nečlenské země za dobu mého mandátu,“ zdůraznil Van Rompuy s dodatkem, že to dokládá, jak závažná situace na Ukrajině nastala.

Část asociační dohody ještě s přechodnou vládou

EU je podle Van Rompuye připravena podepsat asociační dohodu s Ukrajinou. „V krátké době podepíšeme politické kapitoly,“ uvedl a dodal, že by to mělo být ještě před předčasnými volbami naplánovanými na Ukrajině na druhou polovinu května. Obchodní část dohod by podle Merkelové následovala po volbách.

Unie také poskytne Ukrajině okamžitou pomoc ve výši tří miliard eur. Mají je dostat ukrajinské úřady na modernizaci, uvedl předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Anketa

Měly by Rusko stihnout kvůli Ukrajině ze strany EU sankce?
Ano
44,2 %
Ne
55,8 %
Celkem hlasovalo 17361 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám