Hlavní obsah

Ruští námořníci v noci na Krymu potopili svou loď jako blokádu přístavu

Kyjev
Aktualizováno

Na Krymu ruští námořníci v noci na čtvrtek potopili velkou loď v zálivu Donuzlav, aby tak zabránili případnému odplutí ukrajinských plavidel z přístavu Novoozerne na severozápadě poloostrova. Uvedl to podle listu Ukrajinska pravda šéf ukrajinského centra pro vojenskopolitická studia Dmitry Tymčuk a potvrdil ministr obrany.

BEZ KOMENTÁŘE: Potopená ruská loď v zálivu Donuzlav

 
Článek

„Dobře je vidět zatopenou velkou protiponorkovou loď Očakov. Zatopena je jen jedna loď,“ uvedl ukrajinský ministr obrany Vladislav Selezňov, který tak vyvrátil zprávy, že byly potopeny dvě lodě.

Tymčuk původně uvedl, že Rusové využili noci a u ústí jezera do Černého moře potopili dvě svá plavidla, větší protiponorkovou loď BPK 1134B Očakov a remorkér Šachťor. Obě lodě byly součástí Černomořské flotily, první od roku 1973, druhá od roku 1985.

Akci zahájili před půlnocí, když nejprve oslepili ukrajinská monitorovací zařízení, uvedla agentura Unian. Vrak protiponorkového plavidla dotáhli k jedné z bójí a přivázali ho k ní. Potom ho začala plnit vodou protipožární loď, dokud neklesl ke dnu. Údajně byl slyšet i výbuch.

Foto: ti, Právo/Novinky

„Leží na boku, zcela blokuje cestu z přístavu. Loď je velká, dlouhá asi 120 metrů, dodal ministr obrany Selezňov.

Část vraku vystupuje na hladinu. Hloubka v ústí zálivu dosahuje i přes umělé prohloubení jen devět až jedenáct metrů. Vyzvednutí vraku si podle ukrajinského námořnictva vyžádá mnoho času i peněz.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vojáci bez označení v ukrajinském přístavu Sevastopol před ukrajinskou lodí Slavytuč

„V tuto chvíli je průplav zablokován,“ uvedl Tymčuk s tím, že z některých částí Krymu se ale muži v neoznačených uniformách stahují a na místě zůstávají jen příslušníci domobrany, tedy místní ruskojazyčné milice. Stáhli se právě od Novoozerna a už neblokují ani městečka Saki a Jevpatoriju. Přesunuli se k přístavu Sevastopol. Slabší je i posádka na letišti v Belbeku. Postupné stahovaní je patrné též u základny v Perevalném.

Ukrajinská armáda má nejvyšší stupeň pohotovostiVideo: Novinky/Reuters

Podle listu Ukrajinska pravda pokračuje blokáda Kerče a Fedosie beze změn.

Rádio svoboda však uvedlo, že muži v neoznačených uniformách, kteří blokují ukrajinské posádky a pohraničníky, začali kopat zákopy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám