Hlavní obsah

Válka slov: USA viní Putina ze lži, fotky z Krymu ruská tvrzení zpochybňují

Washington
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin podle Spojených států zdůvodňuje intervenci na ukrajinském Krymu směsicí nepravdivých tvrzení a překroucených faktů. Americké ministerstvo zahraničí proto ve středu publikovalo „souhrn faktů”, která podle něj byla překroucena. Neobvyklý krok udělalo poté, co selhalo jednání mezi ministry zahraničí Ruska a USA.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Do půl těla svlečený Ukrajinec se pokouší zastavit kolonu neoznačených vojenských vozidel u Balaklavy vedenou moderním GAZem Tigr.

Článek

Dokument vydaný tiskovým odborem ministerstva obsahuje desítku Putinových tvrzení i jejich uvedení na pravou míru.

„Pan Putin říká: Ruské jednotky na Krymu jednají pouze ve snaze bránit majetek ruské armády. Jsou to 'skupiny občanské domobrany', nikoli ruské jednotky, které se zmocnily infrastruktury a vojenských zařízení na Krymu,” cituje úřad tvrzení ruského prezidenta, kterému oponuje.

„Fakta: Existují jasné důkazy, že v jádru vysoce organizovaných protiukrajinských sil na Krymu jsou příslušníci ruských tajných služeb,” stojí v dokumentu.

Důkazem jsou fotografie

Už v úterý se podařilo identifikovat některé jednotky nasazené na Krymu, u nichž je vidět, že mají ruské vybavení. [celá zpráva]

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Kolona vozidel s vojáky v uniformách bez označení v Balaklavě. Přední moderní GAZ Tigr má registrační značku typickou pro ruská vozidla. Tigr byl zařazen do výzbroje ruských sil v posledních letech.

Fotografie zachycují různé verze moderních lehkých obrněných vozidel GAZ Tigr, vyráběných od druhé poloviny první dekády nového tisíciletí, jejichž poslední verze byla zařazena do výzbroje ruských pozemních sil až vloni.

Na snímcích z Balaklavy jsou na nich dokonce vidět ruské registrační značky svědčící o příslušnosti k jižnímu vojenskému okruhu.

Foto: ČTK/AP

Detail SPZ na GAZu Tigr na Krymu, písmena RUS označují státní příslušnost, číslo 21, že jde o vozidlo jižního okruhu

Jednotky mají ve výzbroji i sniperské pušky VSS Vintorez s teleskopickým hledím.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Voják na Krymu v uniformě bez označení s přesnou a tichou odstřelovací puškou VVSS Vintorez s teleskopickým zaměřovačem, kterou využívají ruské jednotky speciálního nasazení od devadesátých let.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ale tyto snímky označil za podvrh: "Je to pochopitelně provokace."

Ukrajinský televizní kanál UkrStream publikoval video, na němž velitel jednotky neoznačených vojáků v krymském přístavu Kerč přiznal, že je příslušníkem ruské armády. „Jsme Rusové, chráníme Krym, aby nedocházelo k teroristickým aktům," řekl ruský velitel ukrajinské televizi.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Muž v uniformě bez označení na korbě nákladního automobilu v kamuflážním olivovém zbarvení s ruským výstražným nápisem lidé.

V dalších bodech se americká diplomacie vyjadřuje k tématům dohody o vojenských operacích mezi Ruskem a Ukrajinou, kterou podle Putina Rusové dodržují, k údajným útokům na etnické Rusy či na kostely a synagogy na Ukrajině.

Komentuje i Putinovo tvrzení, že Ukrajinu kvůli humanitární krizi opouštějí statisíce lidí. „V současnosti neexistují absolutně žádné důkazy o humanitární krizi ani o záplavě uprchlíků mířících za azylem z Ukrajiny do Ruska,” uvádí ministerstvo.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Vojáci v uniformách na bez označení na Krymu u vozidel GAZ 2975 Tigr zařazených do výzbroje ruské armády v posledních letech

Jeden z amerických činitelů Reuters sdělil, že USA hodlají dokument přeložit do ruštiny.

„Dost bylo ruských výmyslů. Důležité je soustředit se na fakta,” uvedla bezpečnostní poradkyně prezidenta Baracka Obamy Susan Riceová neobvyklý krok ministerstva zahraničních věcí, které takto obviňuje lídra světové velmoci z nepravdivých tvrzení.

Snaha Washingtonu selhává 

Washington se sankcemi i diplomatickou aktivitou snaží Moskvu přimět, aby stáhla vojáky z poloostrova Krym, který je od minulého týdne pod kontrolou proruských sil. Úterní schůzka ruského a amerického ministra zahraničí nic nepřinesla a obě strany o ní informovaly zcela protikladně. [celá zpráva]

Sergej Lavrov uvedl, že se shodli na nutnosti naplnit dohodu z konce února uzavřenou mezi opozicí a tehdejším prezidentem Janukovyčem. John Kerry chtěl Lavrova dotlačit k přímým jednáním s ukrajinským ministrem zahraničí, který na něj čekal, ale neuspěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám