Hlavní obsah

Ukrajina chce do NATO, zapojení do americké protiraketové obrany odmítá

Kyjev

Ukrajina se nemíní zapojit do plánu americké protiraketové obrany a nehodlá na svém území umožnit výstavbu základny s americkými antiraketami. Ve středu to řekl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který vyvracel tvrzení ukrajinského velvyslance v Minsku. Jeho strana Otčina však chce Ukrajinu v NATO.

Foto: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

„Není to pravda,“ řekl Jaceňuk. „Žádná jednání s vládou USA o rozmístění jakýchkoli vojenských sil na Ukrajině neprobíhají,“ prohlásil premiér, který vyvracel slova ukrajinského velvyslance v Minsku Mychajla Ježela. Odměnou za rozmístění amerických antiraket mělo být rozšíření finanční pomoci USA Ukrajině.

Poslanci ukrajinské strany Otčina předložili parlamentu návrh na členství země v Severoatlantické alianci. Oznámila to agentura Unian s odvoláním na webové stránky sněmovny. Návrh sepsali poslanci Borys Tarasjuk, Oleksandr Čornovolenko a Valentyn Koroljuk. Plná integrace Ukrajiny do euroatlantického prostoru musí být podle autorů návrhu spolu se členstvím v NATO povýšena na prvořadý cíl ukrajinské zahraniční politiky.

Podílí se na programech NATO

Navrhují zároveň zrušit zákon z roku 2010 „o zásadách vnitřní a zahraniční politiky“, který členství ve vojenských blocích zakazoval. Ten byl vydán za vlády svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, jenž členství v NATO odmítal s tím, že země má stát mimo vojenské bloky.

Ukrajina se už řadu let podílí na aliančních programech a zapojuje se i do společných vojenských cvičení. Za vlády Viktora Juščenka země dávala najevo zájem o vstup do NATO, vstup Ukrajiny a Gruzie podporoval i americký prezident George Bush, ale narazil u evropských spojenců. Obávali se reakce Moskvy, která nechce rozšiřování paktu na východ. [celá zpráva]

Z postsovětských států jsou členy Aliance pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litva.

Kdy se návrh případně projedná, není jasné stejně, stejně jako není jasné, jakou šanci má projít v parlamentu.

Otčina je nejpopulárnější 

Strana Otčina bývalé premiérky Julije Tymošenkové není na Ukrajině nejpopulárnější – podle průzkumu agentury Socis ji upřednostňuje 15,4 procenta respondentů. Hned za ní následuje s 15 procenty UDAR populárního boxerského šampióna Vitalije Klička. Na třetí místo se překvapivě se 13,1 procenta dostala politická strana Solidarita, v jejímž čele stojí vlivný ukrajinský podnikatel Petro Porošenko. Až na čtvrtém místě je Strana regionů s 9,5 procenta. Nacionalistické hnutí Svoboda lvovského vůdce Oleha Ťahnyboka, hlásící se k odkazu Bandery, by získalo 5,4 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám