Hlavní obsah

Kyjev slibuje Krymu větší autonomii

Kyjev
Aktualizováno

Krym musí zůstat součástí Ukrajiny, může však získat širší autonomii, řekl ve středu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk agentuře AP. Nová proruská vláda na Krymu plánuje na konec března referendum o prohloubení autonomie. Prozatímní vláda v Kyjevě ale jeho platnost nechce uznat.

Foto: ČTK/AP

Arsenij Jaceňuk

Článek

Jaceňuk řekl novinářům, že místní úřady na Krymu mohou získat větší pravomoci. Podle nového ukrajinského premiéra by se mohla ustavit zvláštní pracovní skupina, která bude zkoumat možnosti poskytnutí hlubší autonomie.

Jaceňuk současně popřel tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko nevyslalo na Krym žádné vojenské jednotky. "Co se děje na Krymu, je neústavní a připomíná to puč podporovaný ruskou vládou a armádou. Nechápeme, proč ruská bota vkročila na ukrajinskou půdu. Ukrajinská vláda je legitimní, byla schválena většinou 371 ze 450 členů parlamentu," prohlásil Jaceňuk.

Krym stojí v ohnisku současných problémů na Ukrajině, jeho obyvatelé nesouhlasí s kyjevskou vládou. Krym nyní kontrolují rusky mluvící jednotky v neoznačených uniformách, obvykle považované za ruské speciální síly. Moskva ale popírá, že by na Ukrajině byli ruští vojáci. [celá zpráva]

O intervenci požádali Moskvu sesazený prezident Janukovyč [celá zpráva] a před ním i krymský premiér. [celá zpráva]

Síly, které izolovaly a částečně ovládly ukrajinské základny a kasárna na Krymu, ale nečelily násilnému odporu. Jejich akce si nevyžádaly žádné oběti a proběhly bez větších protestů mezi místním obyvatelstvem. To z téměř šedesáti procent tvoří etničtí Rusové.

Krymská vláda ve středu jednala i s ruským Tatarstánem a podepsala dohodu o spolupráci. [celá zpráva]

Z průzkumu agentury Demokratická iniciativa plyne, že přes 40 procent obyvatel Krymu je pro spojení Ukrajiny s Ruskem do jednoho státu. Celonárodně si spojení s Ruskem nepřeje 88 procent Ukrajinců. V Doněcku je pro spojení třetina, v Oděse čtvrtina a v Charkově 15 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám